noaa canvi climàtic

Científics del Centre Nacional d’Informació Ambiental de la NOAA han confirmat que les dades de gener a octubre d’aquest 2020 el situen en segona posició en el rànquing d’anys càlids a nivell planetari. Aquest fet passa, sobretot, perquè la cobertura de gel marí de l’Àrtic s’ha reduït a mínims històrics.

La NOAA també apunta que, en concret, aquest octubre es situa en quarta posició dels més càlids registrats mai al planeta. Aquest fet coincideix amb el fet que va ser el més càlid mai no registrat al continent europeu, però, per contra, a Barcelona s’han registrat valors inferiors a la mitjana climàtica i es posiciona com un dels més freds d’aquest segle.

Dades de l’octubre

La temperatura global de la superfície terrestre i oceànica mundial a l’octubre del 2020 va ser de 0,85 ºC més alta que la mitjana del segle XX i la quarta temperatura d’octubre més alta del rècord de fa 141 anys.

Els 10 octubres més càlids s’han produït des del 2005 i els set més càlids s’han registrat durant els darrers set anys (2014-2020). A Europa ha estat l’octubre més càlid no registrat mai i ha superat el rècord del 2001. A l’Amèrica del Sud va ser el segon més càlid des que hi ha registres, el 1910.

noaa canvi climàtic octubre 2020

Dades de gener a octubre

De gener a octubre la temperatura global de la superfície terrestre i oceànica va ser d’1 ºC per sobre de la mitjana del segle XX, cosa que el situa, de moment, com el segon any més càlid a nivell planetari, després del 2016.

El 2019 ja va ser l’any més càlid a Europa i Àsia. A l’Amèrica del Sud i la regió del Carib, el 2019 va ser el segon any més càlid i tot apunta que aquest 2020 estarà dins els tres anys més calorosos al planeta Terra.

Per aquest motiu s’estan impulsant polítiques d’emergència climàtica a molts països i a Catalunya s’espera l’aprovació dels pressupostos de carboni durant el 2021.