Aquest 1 de juny entra oficialment l’estiu meteorològic. Què ens diuen els models? Farà més calor o no? Ara bé, potser recordaràs que l’estiu entra pels volts de Sant Joan. Llavors, què ha passat? S’ha avançat aquest any? La resposta és que estem parlant d’un concepte diferent. T’ho expliquem!
Què diuen els models sobre l’estiu del 2024?
Els avenços en computació ens permeten avui dia fer tendències a llarg termini. Això és precisament el que fa la NOAA, l’Administració Atmosfèrica i Oceànica Nacional dels Estats Units d’Amèrica. Els seus models climàtics ens permeten donar un cop d’ull al comportament de la temperatura i la precipitació durant els pròxims mesos.
El mapa de dalt és el de l’anomalia de temperatura a dos metres d’altitud. Els colors rogencs ens indiquen que farà més calor de la que tocaria per a aquesta època de l’any, mentre que l’absència de color vol dir que no hi ha canvis respecte de la mitjana climàtica. Com podem veure, per als mesos de juny, juliol i agost a Catalunya s’espera un increment d’entre 0,5 i 1 graus més de l’habitual. Només a les comarques del nord-est faria la calor que tocaria, mentre que a les Terres de l’Ebre aquest increment se situaria entre un i dos graus.
La pluja que tocaria
El mapa següent és el de l’anomalia de precipitació. Al contrari que abans, els colors rogencs no n’indiquen un augment, sinó més aviat un descens. Els colors més freds indiquen un augment respecte de la mitjana climàtica, mentre que l’absència de color indica un comportament usual.
Per al cas de Catalunya, tot fa pensar que la pluja que caurà serà la que tocaria per a aquesta època de l’any. Cal recordar que l’estiu és l’estació de l’any més seca al nostre país. Només una petita zona dels Pirineus que toca la Vall d’Aran podria veure augmentada la precipitació entre 0,2 i 0,4 mil·límetres.
Ara bé, tot això cal prendre-s’ho amb pinces, ja que la fiabilitat d’aquests models a llarg termini és força limitada.
L’estiu meteorològic
En l’àmbit de la ciència es fa servir el concepte d’estiu meteorològic, el qual té una data d’inici i final diferent del que coneixem normalment. L’estiu meteorològic comença sempre el dia 1 de juny i s’allarga fins al 31 d’agost.
La raó per la qual existeix aquest concepte és per unificar criteris en la comunitat científica. Quan els meteoròlegs, els climatòlegs, els hidròlegs, etc., treballen amb dades, com la temperatura, la velocitat del vent o la humitat, necessiten que tots els anys tinguin les estacions ben fixades.
T’imagines que cada any les estacions variessin? Això seria un maldecap, i dels grossos, a l’hora de fer estudis científics. Així doncs, el conveni és el següent:
- estiu: juny, juliol i agost
- tardor: setembre, octubre i novembre
- hivern: desembre, gener i febrer
- primavera: març, abril i maig
L’estiu que coneixem, l’astronòmic
Ara sí, l’estiu que coneixem rep un altre nom tècnic, el d’estiu astronòmic. Aquest sí que comença pels volts de Sant Joan. En concret, aquest 2024 començarà el dia 20 de juny quan passin 51 minuts de les 22 h. Tindrà una durada aproximada de 93 dies i 16 hores, i acabarà el 22 de setembre, quan donarem la benvinguda a la tardor astronòmica.