Un dels casos més recents de la crònica negra és el que va protagonitzar una assassina en sèrie que asfixiava les víctimes. L’estiu del 2006, Remedios Sánchez va matar tres ancianes d’entre entre 70 i 96 anys i en va malferir altres cinc per aconseguir diners.

Com actuava?

Els investigadors —amb el comissari Josep Lluís Trapero al capdavant— partien dels fets que, abans de fugir, l’agressor agafava diners i petits objectes personals com joies però, en canvi, no regirava el pis per buscar objectes de més valor. També es va determinar que es tractava d’un assassí en sèrie perquè el seu “modus operandi” era sempre el mateix: es guanyava la confiança de dones grans pels mercats i esglésies i després demanava pujar a casa seva amb qualsevol excusa i una vegada dins les colpejava i després les escanyava.

Remedios Sánchez actuava aproximadament cada tres dies. Les supervivents van explicar un fet que sorprendria els investigadors: l’atacant era una dona de mitjana edat amb cabell fosc i de complexió forta.

Remedios Sánchez

Una altra pista definitiva va ser el retrat robot que els investigadors van aconseguir de les càmeres de seguretat de la Línia 1 del metro a l’estació de Sant Andreu i que van distribuir a Mossos i Guàrdia Urbana.

Els Mossos d’Esquadra també van poder extreure imatges determinants de les càmeres de seguretat d’alguns caixers automàtics. Sánchez havia intentat treure diners amb les targetes de crèdit de les víctimes. Ara només calia trobar aquesta dona en una ciutat d’un milió i mig d’habitants, un objectiu gens fàcil.

Després de dies de recerca intensa per les patrulles policials, l’assassina, que era addicta als jocs, va ser detinguda en una sala de recreatius del carrer de Provença.

Qui era Remedios Sánchez?

Els investigadors coincideixen a dir que era una persona freda i que actuava sense cap tipus d’escrúpols: després d’atacar les ancianes se n’anava a un bingo a gastar-se els diners robats.

Un dels fets més sorprenents de la investigació va ser que Remedios Sánchez treballava en un bar a 25 metres de la comissaria de la Policia Nacional del carrer de Balmes. Cap dels agents es va adonar que l’assassina que buscaven era la cuinera del bar on esmorzaven cada dia.

El judici

El 2008, Remedios Sánchez va aparèixer al judici molt diferent de quan la van detenir: ara duia el cabell llarg i anava molt ben arreglada i es va mostrar molt seriosa i poc comunicativa. La seva versió dels fets va sorprendre tothom, ja que assegurava que no havia mort ningú sinó que va ser una altra persona, una tal Mari. Les dones supervivents però la van assenyalar sense cap mena de dubte. Remedios Sánchez finalment va ser condemnada a 144 anys de presó.