A principis del segle XX, al número 29 del carrer de Ponent ―el carrer de Joaquín Costa actual― la policia va trobar les restes d’ossos de nens petits amagats dins falses parets.

La propietària d’aquesta casa era una dona de mitjana edat que es deia Enriqueta Martí i que de seguida va rebre el nom de la vampira del carrer de Ponent.

Com actuava la vampira?

L’Enriqueta agafava les nenes que veia soles pel carrer i les portava a casa seva per, suposadament, matar-les i fer ungüents amb la seva sang. Després venia aquests “remeis casolans” a gent adinerada de Barcelona.
Un metge forense després, però, va concloure que els ossos trobats al pis potser no eren de nens petits sinó d’animals. A partir d’aquest fet es va posar en dubte que la vampira realment assassinés nens per fer pocions per curar malalties venèries a les famílies acomodades.

El segrest de la Teresita Guitart

Teresita Guitart, nena segrestada vampira del Raval

El cas que va commocionar els veïns de l’època i va impulsar la llegenda de la vampira va ser el segrest de la Teresita Guitart: una nena de tres anys de classe benestant que va desaparèixer sense deixar rastre. La veïna de l’Enriqueta va alertar a la policia en veure pel balcó una nena petita que s’assemblava molt a la desapareguda. Els agents, en entrar al pis, van trobar efectivament la Teresita ―i una altra nena petita― que havia estat segrestada feia dues setmanes.
La vampira, en un intent de negar els fets, s’excusava que havia portat la nena a casa perquè la va trobar perduda pel carrer i amb gana.

Un cop rescatada, les autoritats van forçar els pares per exhibir la Teresita en actes públics i així tranquil·litzar la població.

Qui era l’Enriqueta Martí?

La llegenda de l’Enriqueta Martí va més enllà de determinar si era o no una bruixa. El que és evident, segons investigacions actuals, és que era prostituta i una professional de la delinqüència. La seva vinculació al món de la prostitució va ser des de molt jove, fins que es va casar amb 18 anys amb el pintor Joan Pujaló. Poc temps després va abandonar la vida de casada i va continuar freqüentant els bordells del Raval cercant clients entre els assidus al Teatre del Liceu.

El final de la vampira

L’Enriqueta Martí va ser acusada per corrupció de menors envoltada d’un gran enrenou entre la població, el que es considera el primer cas mediàtic de crònica negra a Barcelona.
La vampira, però, no va arribar mai a ser jutjada: va acabar morint a la seva cel·la de la presó de Reina Amàlia. Les causes de la seva mort també estan rodejades de misteri, es desconeix si el seu final va ser a mans de les seves companyes de cel·la o per una llarga malaltia.