Pitu Abril

El programa d’actualitat futbolística de betevé i la XAL “La porteria” ha estat el guanyador el Premi Solidari ONCE Catalunya 2024 en la categoria de programa, article o projecte de comunicació. El jurat ha considerat que el programa, dirigit i presentat per Pitu Abril, afavoreix la inclusió i la igualtat d’oportunitats en els mitjans de comunicació públics i la normalització d’un tertulià amb discapacitat intel·lectual.

I és que “La Porteria” compta des del 2019 amb la participació normalitzada de Cristian García Montalvo, que també és presentador de TEB Vist. Hi intervé com a tertulià cada dijous i aporta el seu punt de vista a partir dels seus amplis coneixements futbolístics.

A l’hora d’atorgar el premi, el jurat ha valorat que en Cristian “en cap cas és presentat com una persona amb discapacitat intel·lectual, sinó que se’l valora pels seus coneixements”. Fins al punt que disposa d’una secció pròpia: ‘La Cristianpèdia’, en què cada programa recorda un antic partit del Barça, el resultat i els golejadors.

“Donar visibilitat a persones que moltes vegades són invisibles”

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya se celebren des del 2001. Des d’aquell any han guardonat persones compromeses amb la integració, com ara Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga i Manel Pousa. Els guardons “donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles”, assegura el president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya i responsable dels premis, David Bernardo.

Més enllà del guardó a “La Porteria”, els premis del 2024 reconeixen també la tasca a títol individual de Juan Carlos Unzué, l’ONG El Lloc de la Dona – Germanes Oblates, del barri del Raval, la Fundació Topromi – Fundació Catalunya-La Pedrera i l’Ajuntament d’Altafulla pel seu programa d’acollida a joves migrants. Els premis es lliuraran l’11 de juny al Teatre Municipal de Girona.