Avui som davant d’un dels temples del futbol mundial. Això és Old Trafford, el Teatre dels Somnis.

En aquest estadi han vestit la samarreta del Manchester United llegendes del futbol com Bobby Charlton, George Best, Eric Cantona, David Beckham, Ryan Giggs o Cristiano Ronaldo. Tots ells mites del club, futbolísticament parlant…

Però ara mateix si hi ha un futbolista estimat com pocs a la història d’aquesta entitat és Marcus Rashford. Tot i els seus 17 gols la temporada passada amb el United, a l’equip encara li falta per tornar a ser un dels favorits a Anglaterra i a Europa.

A Rashford l’etiqueta de futbolista li ha quedat petita. Sense cap intenció de ser-ho, s’ha convertit en un activista de referència per al país. El seu objectiu és clar: que en temps de crisi de coronavirus cap nen es quedi sense menjar.

I d’on sorgeix aquesta voluntat de lluitar per acabar amb la desigualtat? Doncs de la seva pròpia experiència… Quan Rashford era un nen, malvivia i sobrevivia amb quatre germans a Wythenshawe, una ciutat assetjada pel vandalisme i les drogues. La seva mare era l’única que els cuidava, feia torns de 14 hores i era complicat. Així ho explicava en una entrevista a la BBC.

MARCUS RASHFORD – jugador del Manchester United

“La meva mare ens va cuidar el millor que podia. Recordo que anàvem a una botiga que es deia Pound World, on tot valia menys d’un pound. Ens fèiem un horari de la setmana i sabíem que ens tocava menjar un iogurt al dia. I això amb tot.”

Per tot això, quan va saber que el govern de Boris Johnson, sense les escoles obertes, retirava les ajudes pels nens amb famílies de baixos ingressos, va decidir iniciar la revolució pel seu compte. Primer es va associar amb FareShare, una organització benèfica de recollida d’aliments. Després, va enviar una carta a Boris Johnson que va tenir un ressò mediàtic espectacular. El Primer Ministre, amb tanta pressió popular va rectificar.

BORIS JOHNSON – primer ministre britànic

“Bé, de fet, he parlat amb el Marcus Rashford avui i l’he felicitat per la seva campanya. Per ser sincer, avui m’he assabentat de la seva iniciativa. Li dono les gràcies pel que ha fet. Té raó perquè cal posar l’accent en aquesta problemàtica.”

Amb la segona onada de coronavirus, Rashford va voler que les ajudes es prorroguessin fins l’abril de 2021. La seva iniciativa, aquesta vegada, no va tirar endavant. El parlament britànic el mes passat va votar en contra…

Però tot plegat no ha fet res més que augmentar el rebuig cap a Boris Johnson i incrementar el suport cap al futbolista del United.

És per això que avui hem volgut preguntar a la gent de Manchester què en pensa de la figura de Marcus Rashford per a la ciutat.

TALL HOME 1

“Per ser un home tan jove, crec que té només 22 anys, ha mostrat una modèstia increïble per un home amb la seva posició. Ha tingut una valentia increïble per mirar al sistema i dir-li què està anant malament. No soc fan del Manchester United, però sense cap dubte soc fan de Rashford.”

TALL HOME 2

“Crec que és una idea meravellosa  i està molt bé que futbolistes milionaris també pensin en la gent més humil. El Rashford, com segurament sabeu, ve d’una família molt pobra, així que ell s’identifica molt amb aquest problema.”

TALL HOME 3

“Sí, està fent una gran feina. Ajuda als nens més petits perquè té clar quins són els seus orígens. A més, els ajuda a créixer a través del futbol. Estic molt orgullós que formi part del Manchester United.”

TALL HOME 4

“Crec que el que està fent està molt bé. És una vergonya que sigui ell el que ho hagi de fer, perquè en realitat el responsable hauria de ser el govern. Estem passant per un moment molt complicat, així que crec el govern hauria de reforçar les ajudes. Però el fet que Rashford hagi utilitzat la seva notorietat per ajudar crec que està molt bé i més gent hauria de fer com ell.”

Com podem veure, suport majoritari… I Rashford que no frena. Davant la negativa del govern a les ajudes, cada dia tuiteja els llocs on els més necessitats poden recollir menjar gratuïtament. La seva lluita particular continua mentre hi hagi nens com ell que un dia van passar fam.

 

Dani Terra. betevé. Manchester.