La primera Copa d’Europa, aquest és el nom que se li va posar inicialment l’any 1960. Després de la fundació de la UEFA el 1954, es va haver d’esperar fins al 1960 per disputar el primer torneig europeu entre països. 

Seguint el referent sud-americà, la Copa Amèrica que existeix des del 1916, es va disputar aquella denominada Copa d’Europa amb 17 equips. Es van enfrontar en partits de rondes prèvies i en eliminatòries d’anada i tornada. Finalment, van quedar quatre equips en una fase final que es va disputar a França. Per tant, podríem dir que l’Eurocopa, anomenada Copa d’Europa aleshores, del 1960 a França va ser la primera de la història.

França com a amfitriona, l’aleshores Iugoslàvia, Txecoslovàquia i l’URSS van conformar aquella fase final. Cal destacar que l’equip soviètic es va classificar per la fase final després de passar ronda contra Espanya, ja que Francisco Franco no va acceptar que l’equip de l’URSS trepitgés territori espanyol i, per tant, aquests es van classificar sense jugar el partit contra el conjunt espanyol.

La final va enfrontar l’URSS contra Iugoslàvia en el Parc dels Prínceps de París. La final va acabar en empat a 1 i això va forçar la pròrroga. El gol de Ponedelnik va fer campiona a l’URSS, que a dia d’avui és encara l’únic títol que ostenta. Quatre anys més tard, van tornar a arribar a la final, aquesta vegada, però, van perdre contra Espanya.