La crisi sanitària derivada de la pandèmia de la covid-19 ha provocat un augment de la pobresa a la ciutat. L’augment de l’atur, autònoms que s’han quedat sense ingressos i persones que no han cobrats els ERTO també han provocat un augment de la demanda d’aliments.

Al barri de la Trinitat Nova, que té la renda més baixa de la ciutat, la situació afecta moltes famílies, algunes encara no havien superat la crisis econòmica de l’any 2008. Un grup de veïns de la Trinitat Nova van decidir posar en marxa una iniciativa per fer arribar aliments a les persones més afectades per la crisi de la pandèmia. Ara ja són molts veïns voluntaris els qui hi participen.

Una iniciativa de treball en xarxa

Es van organitzar amb d’altres xarxes veïnals de Nou Barris per aconseguir aliments que els ofereixen entitats socials, veïns o excedents de mercats com Mercabarna. Cada dijous reparteixen paquets d’aliments frescos i envasats als veïns que ho necessiten des del local de l’AV de la Trinitat Nova, que els ha deixat tot el seu espai. Actualment ofereixen aliments a més de 100 famílies del barri.

En Paco Espigares és un dels impulsors de la xarxa de suport mutu. Ens relata com va començar tot: “Un veí ens va demanar ajut per menjar i ens vam organitzar de seguida. Atenem tot tipus de persones però els qui ho tenen molt malament són aquelles que no tenen la situació regularitzada, ja que els serveis socials no els donen cap cop de mà”.

Mentre descarrega una furgoneta amb aliments frescos acabats d’arribar de Mercabarna, en Paco ens explica que hi ha moltes famílies amb infants que ho estan passan malament amb aquesta crisi. “tenim moltes criatures, mares solteres, famílies desestructurades i a tots aquests s’hi sumen els autònoms que s’han quedat sense ingressos, persones en ERTO o d’altres que s’han quedat sense feina”.

Els usuaris

L’Elisabeth és veïna del barri i cada setmana espera la trucada per venir a recollir aliments. Se sent molt agraïda amb la xarxa i ens comenta que hi ha dies que no té ni un cartró de llet.

“Em donen de tot el que necessito. Fan una gran feina, ja que a vegades no tinc ni un cartró de llet a la nevera però avui porto el carretó ple d’aliments per la meva filla. Jo no treballo però no perquè no vulgui sinó perquè no trobo feina enlloc. Estic molt orgullosa de la xarxa perquè són grans persones”.

La Cristina és mare d’un nen de 2 anys. Avui també fa cua per recollir els aliments que li ofereix la xarxa, perquè la situació laboral familiar s’ha complicat amb la pandèmia.

“Fa dos anys, quan estava embarassada, se’ns va cremar el pis on vivíem i ens vam quedar al carrer. Ara vivíem en un pis ocupat. El meu marit fa pocs dies que ha trobat feina però el contracten per dies. Estem passant una situació molt, molt fotuda”.

Entre els veïns que acudeixen al local de l’AV reconvertit en banc d’aliments hi ha la Josefa. Una senyora de més de 80 anys que en fa seixanta que va arribar al barri provinent de Còrdova.

La Josefa ens explica que la càrrega de despeses mensuals no li permet poder omplir la nevera: “Vinc aquí perquè cobro una pensió de menys de 500 euros i si pago el lloguer, la llum i l’aigua no m’arriba per poder comprar menjar.”

Des de la xara reclamen ajuda a les administracions. En Paco Espigares creu que “no podem arribar a tothom a qui voldríem. Necessitem ajut de l’Ajuntament i la Generalitat per arribar a més gent. Nosaltres som una xarxa de veïns reals: de tu a tu, de boca a boca i de veí a veí. Però les administracions també haurien d’ajudar els veïns”

Els casos de pobresa energètica augmenten amb la crisi sanitària
btv notícies