Al barri de Verdum, al districte de Nou Barris, ha nascut una nova entitat: Accions Fem, un col·lectiu feminista que treballa pels drets i el benestar de les dones i contra les violències de gènere. Ja han començat a fer tallers de prevenció de les violències masclistes amb col·lectius molt diversos, des d’infància fins a gent gran. “Això ho fan els altres”, diuen que contesten els “homes grans” quan se’ls plantegen situacions de masclisme i micromasclisme, mentre que “les dones grans parlen amb normalitat de les situacions que han viscut. Amb els joves costa més que les dones es vegin reflectides”, ha comentat una de les membres d’Accions Fem, Mercedes Naranjo, que afirma:

“Calen entitats que estiguin aquí conscienciant, prevenint, sensibilitzant i lluitant contra les violències masclistes.”

L’entitat fa un any que es va constituir i a part dels tallers de sensibilització també fa acompanyament, assessorament i orientació a dones que pateixen o han patit violència masclista i tenen previst traçar una ruta d’espais lila al barri: comerços i edificis públics que estaran catalogats com a segurs per les dones, on sabran que hi poden estar tranquil·les i on poden ajudar-les en cas d’acabar de viure o veure alguna mena de violència contra les dones. “Les violències masclistes no deixen de ser una violació als drets humans fonamentals”, rebla una de les membres d’Accions Fem, Carolina Sánchez.

Sobre la proliferació d’entitats per les dones al barri de Verdum, on ja opera des de fa molts anys Lola No Estás Sola, que acull i ajuda a dones sense llar, les impulsores d’Accions Fem consideren que no és perquè hi hagi més necessitats en aspectes d’igualtat de gènere que a altres barris i que, en tot cas, és arreu que es necessitaria més suport a les dones i contra el masclisme. Les protestes públiques contra la violència masclista són habituals a casa nostra, i un bon exemple és la viralitzada ‘El violador ets tu’, que va sorgir a Xile i ja s’ha vist arreu del món, inclosa Barcelona.

Carolina Sánchez: “Les violències masclistes no deixen de ser una violació als drets humans fonamentals.”

Un club de lectura per aprofundir en el feminisme i la sororitat

El col·lectiu Accions Fem acaba de començar un club de lectura feminista a la Biblioteca de Roquetes. Cada darrer divendres de mes les participants s’hi reuneixen per comentar el llibre que han llegit i parlar del següent que llegiran. Belén Pousa, coordinadora del club, ha explicat que la idea és que:

“A poc a poc la gent comenci a debatre el que vegi aquí, jo crec que és l’important. Al final aprenem més dels altres que del que llegim.”

La primera lectura del club, que ha començat al gener i s’allargarà mensualment fins al desembre, ha estat ‘Feminisme de butxaca’, de Bel Olid. “Per començar crec que és una de les millors lectures que podem fer perquè presenta una sèrie de temes i una experiència personal que totes podem compartir”, ha dit Pousa.

El club seguirà amb les següents lectures:

  1. ‘Lola Vendetta’, de Raquel Riba
  2. ‘Siempre han hablado por nosotras’, de Najat El Hachmi
  3. ‘Mamá desobediente’, d’Esther Vivas
  4. ‘La teoría King Kong’, de Virginie Despentes 
  5. ‘Feminismo para todo el mundo’, de Bell Hooks
  6. ‘Lo estás deseando’, de Kristen Roupenian