Li agrada que la coneguin com Marina, “L’Afiladora”, i va pels carrers de la ciutat esmolant estris de comerciants i veïns. És l’única dona que es dedica a fer d’esmolet, un ofici antic que encara perviu a la Barcelona del 2021, i si ho fa és per pura casualitat, com diu ella mateixa: “Per la crisi del 2008, quan no trobava feina i tot estava molt complicat”, un amic seu que esmolava li va oferir ensenyar-li a fer-ho i així tenir una sortida professional més.

“L’ofici és ‘xulo’, i més anar en bici”, comenta. Ella no és dels professionals que van en motocicleta: ella va en una bicicleta, que és la còpia d’una altra que va comprar i va resultar ser massa vella.


Vaig comprar una bici antiga a Madrid i me la van enviar per correu. Quan va arribar estava feta caldo, i el que vaig fer és copiar aquella bicicleta que ja no servia per a res i amb un torner, un ferrer i un ‘bicicleter’, entre tots vam fer equip per copiar aquella bicicleta antiga, i funciona que és una passada”, ”
Marina, “La Afiladora”

Ara, amb les restriccions a l’hostaleria, amb qui ella acostuma a treballar molt esmolant ganivets per a cuines de bars i restaurants, la feina ha baixat i ha hagut d’eixamplar la clientela amb veïns, per això ha tornat a fer servir el xiulet ‘Chiflo’ que fa la tonada clàssica dels esmolets, un dels oficis més populars.

Personatges singulars de Barcelona

Tots els reportatges de de la Brigitta Lamoure a ‘La família Barris’. L’ ADN de la ciutat a través del testimoni dels seus habitants més singulars.

La Família Barris