Des de fa uns mesos veïns del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou participen en un projecte europeu per detectar i intentar reduir la contaminació odorífera al litoral barceloní.
El projecte finançat per la Unió Europea, D-Noses, ha creat una app mòbil de ciència ciutadana perquè els propis afectats per les olors en aquesta zona puguin facilitar dades als investigadors.

Rosa Arias, coordinadora del projecte D-Noses, ens explica que en aquesta zona del litoral barceloní hi ha un problema històric d’olors per la concentració d’instal·lacions.

En aquesta zona hi ha una planta de tractament d’aigües residuals, planta de fangs, incineradora i una planta de reciclatge de residus. Unes instal·lacions construïdes abans que arribessin veïns en aquesta zona.
Rosa Arias, coordinadora del projecte D-Noses

Ara el que volen investigar a través d’aquesta app és saber a través dels veïns de què fa olor la zona a diferents hores del dia. A aigües residuals? A fang? A residus urbans?. Tot plegat per intentar localitzar la procedència de les olors i intentar minimitzar-ne l’impacte sobre els veïns.

La contaminació odorífera està poc estudiada, però podem dir que la seva exposició continuada pot tenir conseqüències sobre la salut dels veïns. Pot provocar mal de cap, insomni o manca de concentració. En casos molt greus fins hi tot problemes respiratoris i picor als ulls.
Rosa Arias, coordinadora del projecte D-Noses

El projecte D-Noses continua recollint dades veïnals que els serviran per fer un estudi detallat de la procedència de les olors al front marítim. És aquí on s’ha fet la primera prova pilot en l’àmbit europeu en el qual també participen nou països més de la UE.