Amb la recent arribada al poder afganès dels talibans, molts civils, sobretot dones han quedat exposats i en perill de mort. Una d’elles és la Sara Bahai, que ha estat la primera taxista afganesa.

Un fet tan comú per a nosaltres com és conduir un cotxe, a ella ara la posava en risc extrem, perquè amb els talibans al poder les afganeses tenen terminantment prohibit conduir, entre moltes altres coses.

Documental sobre la taxista afganesa

La documentalista barcelonina Patricia Franquesa explica la història de la Sara a ‘Oh, dear Sara’, un documental que vol servir per reivindicar l’empenta i valentia de moltes dones afganeses.

“La Sara ha potenciat el poder de la dona”, explica la documentalista barcelonina Patricia Franquesa, i bona mostra que la tenien a la llista és que, poc després de fer-se amb el poder, els talibans la van anar a buscar.

Els talibans van arribar a casa seva, van picar a la porta i van preguntar on era la Sara perquè se la venien a endur
Patricia Franquesa, directora d”Oh, dear Sara’

En aquell moment, la taxista ja havia aconseguit fugir del país, en part gràcies a ‘Oh, dear Sara’, el documental que Franquesa estrena aquests dies i que explica la vida de la Sara. Ella va ensenyar-lo a diverses entitats que treballen per treure població afganesa del país i de seguida van adonar-se que estava en risc i calia refugiar-la.

La directora del metratge, coordinada amb l’entitat internacional Open Society, van aconseguir portar la Sara a Europa. “Open Society tenen contacte directe amb tots els governs del món”, celebra Franquesa, perquè admet que “no és gens fàcil” treure afganesos del país. “Una cosa és voler i, l’altra, poder”, rebla.

Sara, la taxista afganesa que ho ha perdut tot

Sara Bahai ens explica, a través d’una entrevista en línia des de Macedònia, on està temporalment assistida per la Creu Roja, que els talibans van confiscar-li el cotxe, de manera que va haver de deixar de treballar, i notant el perill imminent va marxar de casa seva. “M’amagava a casa d’uns familiars”, diu, en espera de poder fugir.

Ho he perdut tot. La carrera, la vida, la feina
Sara Bahai, taxista afganesa refugiada

taxista afganesa
La taxista afganesa Sara Bahai en una imatge d”Oh, dear Sara’

Finalment ho va fer amb una neboda i un fill. El seu destí final encara està per decidir, tot i que el Canadà i Irlanda són països amb un bon programa d’acollida de refugiats.


Cultura per l’Afganistan

Mónica Bonafonte, directora del Foment de les Arts Decoratives (FAD) i membre de l’entitat Cultura per l’Afganistan, es lamenta que han “perdut totalment la possibilitat d’anar evacuant gent” ara que els avions espanyols s’han enretirat del terreny.

A Cultura per l’Afganistan tenen un llistat, sobretot dones, activistes, que han lluitat per la democràcia” que haurien de sortir d’allà i, malgrat tot, només han pogut fer venir dues famílies, segons indiquen.

Tenim una tenen una llista de més de 400 persones…Continuem lluitant per una sortida real per a aquestes persones que encara són a l’Afganistan i en perill.
Mónica Bonafonte, Cultura per l’Afganistan