A la plaça d’Eduard Torroja, al barri de Sant Martí de Provençals, hi ha un petit taller que des de fa dècades dona llum i color a la ciutat: és Luminosos Villoro, una empresa familiar dedicada a la creació de cartells de neó.

“M’agrada que és tot manual, és una cosa superartesanal”, explica Leo Villoro, segona generació de neoners i que a força de veure el seu pare fent neons, va aprendre’n. És un ofici complicat que requereix anys de pràctica i de trencar molts neons, explica aquest professional que ha creat, per exemple, el neó del bar Libertine, a Casa Bonay, els de la cadena de restaurants Fish and Chips i el del Festivalet, una trobada de treballs manuals que se celebra cada any. També en fa molts per a artistes i centres d’art: “Abans es feien rètols comercials de bars, bancs i supermercats, i ara és una miqueta més artístic“, detalla.

 “Hi ha una gamma molt extensa de colors i es poden fer combinacions amb el gas”, diu Villoro, qui especifica que els tubs de vidre amb què treballa es carreguen després amb un dels dos gasos, depenent del color que li vulguis donar: “N’hi ha de gas neó i de gas argó”, rebla.