Rocío Martín Simón fa dues dècades que va descobrir la risoteràpia, quan passava per un moment dur de la vida arran d’un càncer i una amiga li va aconsellar practicar aquesta tècnica. “Em va encantar, de tal manera que vaig dir: jo vull aprendre a fer això”, comenta l’ara ja experta en aquesta tècnica.

Fa tallers a molts indrets de la ciutat, allà on la reclamin i, de fet, s’autoanomena “la missionera de la rialla”. Hem assistit a una sessió que ha fet al centre Life in 360, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, i el primer que han fet ha estat entrar en contacte amb el cos i posar-hi l’atenció per sortir “dels bucles en què al nostre cervell li encanta entrar”.

I després, a través d’accions grupals en què intervé el joc, propiciar la rialla i el “bon rotllo i la bona onda”, fins al punt de marxar dient: “Sembla que m’he deixat aquí mitja motxilla”, assegura Martín Simón.

Em serveix per sortir al carrer i en lloc de mirar al terra, mirar a dalt, al cel
Judit Vidal Om, assistent al taller de risoteràpia

“Ve de gust treure el nen que portes dins”

Eva Donat, assistent al taller, ho corrobora: “Pots entrar amb els problemes de la vida, les coses de la feina, de la família… i sempre surts 10 punts per sobre del que has entrat, d’animada i de contenta”.

Una altra assistent, Judit Vidal Om, diu que a ella li serveix també per “sortir al carrer i en lloc de mirar al terra, mirar a dalt, al cel”, i estar més optimista i motivada per encarar el dia a dia. No fa gaire que practica risoteràpia i tot va començar arran del confinament, que combinat amb un procés de divorci la va deixar “molt deprimida”, recorda. Gràcies a les sessions periòdiques en grup dirigides per Martín Simón es troba molt millor i més alegre.

Telesforo Molina Valencia, assidu a la risoteràpia, assegura que “ve de gust treure, de tant en tant, el nen que portes dins”, i gaudeix molt d’aquesta pràctica perquè l’ajuda a conèixer gent en un ambient nou ple de complicitats que permet treure’s vergonyes i pors.


Una rialla acciona 300 músculs

Amb aquesta tècnica que consisteix a “practicar el riure sense motiu” es pot treballar l’autoestima, la capacitat d’improvisar i de comunicar-se, entre moltes altres capacitats.

“Riure genera hormones del benestar”, diu l’experta en risoteràpia, que té una tècnica per forçar el somriure en totes aquelles persones que estan en un moment de la vida delicat, fins al punt que els costa somriure.

És la tècnica del llapis i consisteix a posar entre les dents, travessat, un llapis, de manera que, per força, es dibuixa el somriure. “El nostre cervell pensa que estem contents i comença a generar aquestes hormones” del benestar, entre les quals, les endorfines, diu Martín Simón.

Una rialla acciona 300 músculs i genera un benefici en qui la fa i en qui envolta la persona que riu. “Quan menys ganes tens és quan més ho necessites!”, rebla l’experta.