Curiosament, al carrer de la Virtut, 13, a la Vila de Gràcia, trobem el taller virtuós de Jaume Barmona, un dels pocs pianers que hi ha a Barcelona i una de les persones que coneix millor el món dels pianos històrics.

Barmona va aprendre l’ofici de fer i reparar pianos del seu pare, que va treballar en una de les últimes fàbriques de pianos de Barcelona. Tot i que a Catalunya ja no se’n construeixen, en Jaume és un dels pocs hereus d’aquesta tradició centenària.

Les joies de la Corona del taller Forte Piano

A dins el taller Forte Piano trobem pianos que amaguen històries molt diverses com un Steinway original restaurat, del 1920, que Barmona arregla aquests dies. Sense tecles i sense apagadors, aquest piano esdevé una caixa acústica que amplia els sons exteriors. També trobem un moble d’eines d’un pianer suís que es va establir a Barcelona a mitjans del s. XIX.

Barmona i Antonio Baños comprovant el so de l’Steinway

Una altra peça de museu del taller Forte Piano és un piano del 1844. Una pols centenària que Barmona treu amb paciència per reparar la tapa harmònica del piano, una membrana que amplifica el so de les cordes i el mecanisme de les tecles.

Haig de reparar les tecles una a una i cada operació l’haig de fer una vuitantena de vegades… tinc una paciència adquirida que la feina m’ha ensinistrat
Jaume Barmona, pianer

Un ofici molt tècnic que, segons assegura Barmona, “funciona molt bé i tinc molta feina”, una circumstància que garanteix la continuïtat d’aquest petit taller que permet que peces úniques tinguin una llarga vida musical.