Personaje Personaje és psicòloga i travesti a temps complet. “Travesti de la vida quotidiana, tota l’estona, amb maquillatge i sense”, explica. Ella concep el travestisme com una opció per viure una vida plena.

Una altra via en allò travesti

Personaje Personaje és original de Quito (Equador) i fa uns sis anys que va venir a Barcelona per estudiar un màster en psicologia i un altre en gestió artística. Fa un parell d’anys es va publicar un documental sobre la seva persona, realitzat per Renata Rezende i Maria Begoña Izquierdo, i que es pot veure a Filmin. Considera que té dos oficis: el transformisme i la psicologia.

He fracassat tota la vida com a home, amb tot el dolor que implica, i he fracassat com a dona, amb tot el dolor que implica. I en l’encontre d’aquests fracassos trobo una altra via, i celebro allò travesti
Personaje Personaje, travesti

“Quan vaig així, sola pel carrer, és una mica la loteria de veure amb qui em trobo i què decideix fer aquesta persona en relació amb mi”, explica sobre les intoleràncies i agressions a les quals es veu potencialment exposada pel simple fet de mostrar-se en públic tal com és.

Mostrar-se als infants

Molta de la seva feina està dirigida al treball social i, en concret, amb la infància. Fa tallers i contacontes per fer volar la imaginació i trencar estereotips i apriorismes. “Les criatures per suposat que tenen interès en nosaltres. La meva vida hagués estat molt més feliç si hagués vist algú com jo o les meves amigues simplement caminant pel carrer. Si hagués sabut que podem existir, crec que hagués trobat molta més felicitat abans”.

Les criatures per suposat que tenen interès en nosaltres. La meva vida hagués estat molt més feliç si hagués vist algú com jo o les meves amigues simplement caminant pel carrer. Si hagués sabut que podem existir, crec que hagués trobat molta més felicitat abans
Personaje Personaje, travesti

Un contacontes que trenca estereotips

Al Futch Club, el primer i de moment únic espai queer diürn a la ciutat, Personaje Personaje ha fet el seu contacontes. El primer que li pregunten algunes de les criatures assistents és si és un noi o una noia. Malgrat que les criatures podrien semblar més lliures i obertes de ment que les persones adultes, en ser aquestes qui les eduquen, repeteixen patrons, creences i encasellaments de la gent gran.

Colorete Colorado és un taller de contacontes que no vol ser educatiu sinó participatiu i experiencial, per jugar i fer-se preguntes sobre els rols de gènere, el binarisme, i opressions i discriminacions de la societat patriarcal com el masclisme, l’homofòbia i la xenofòbia.

El contacontes és “un espai segur al qual no poden venir la violència ni els seus amics”, com ara el patriarcat i el racisme, explica la travesti a la canalla en arribar. I parlen de què és la violència, qui l’ha patit en alguna ocasió i mentre es vesteixen i es maquillen els explica contes reveladors.