Aquestes festes al barri del Turó de la Peira s’han celebrat amb palmeres en lloc d’amb els tradicionals avets nadalencs. El motiu és una iniciativa veïnal per omplir de llum i color diversos espais del barri, particularment comerços, perquè “som el barri pitjor il·luminat de la ciutat”, ha dit Jean Ben-Illouz, president i fundador de l’entitat cultural autogestionada EnriquezArte que ho ha coordinat.

El coordinador ha al·legat que els veïns s’hi han posat plegats perquè veien que l’Ajuntament no tenia intenció de millorar la il·luminació al barri. La raó per haver fet palmeres és perquè consideren que és un arbre molt emblemàtic de Barcelona i, en canvi, de cap religió. “Ens va bé a tots”, diu l’impulsor d’EnriquezArte recordant, de pas, que al Turó de la Peira, dins el districte de Nou Barris, hi viu gent vinguda d’arreu del món.

Creativitat per acabar amb bretxa digital

La idea va sorgir a l’estiu, en veure que els contenidors de reciclatge sempre estaven plens a vessar. Van decidir començar a recollir envasos de plàstic, com ara ampolles i garrafes d’aigua, per reciclar-les i convertir-les en objectes artístics en tallers infantils, però la cosa va anar molt més enllà del previst, perquè els adults s’hi van voler sumar. Com que hi ha una bretxa digital “molt important” al barri, des d’EnriquezArte van decidir ensenyar els participants, de pas, les bases de l’electricitat i de programació lumínica.

Al mal temps…

Algunes de les palmeres, les més petites, s’han obsequiat als comerciants del barri junt amb un diploma que els reconeix la tasca feta i l’esforç per pujar cada dia la persiana. Sergio Sifontes, voluntari d’aquesta iniciativa d’EnriquezArte, ha explicat que l’objectiu últim de tot plegat és que “els comerços del barri també tinguin un Nadal lluminós. Per la situació que estan passant, és una forma d’aportar una mica d’alegria”.

Sense els comerciants, el barri queda com un cos sense ànima.
Jean Ben-Illouz, fundador d’EnriquezArte

Certificat de comerciant compromès

Javier Segovia, membre de la Unió de Comerciants del Turó de la Peira i gestor de la immobiliària del barri, és un dels que han rebut rebut un d’aquests certificats de bon comerciant i la palmera amb llum de mans de Ben-Illouz. “És un honor”, ha dit, al temps que ha apuntat que falta “un suport per part de l’administració” perquè cobreixi les despeses fixes inicials de tot aquell que vulgui obrir un comerç, perquè si no ningú es veu amb cor d’emprendre en aquests temps que corren.

La Família Barris
La Família Barris