Com un camí ple de paranys, racons desconeguts i girs inesperats és com s’il·lustra l‘esclerosi lateral amiotròfica (ELA) al conte solidari ‘Mà amiga’, un volum autoeditat —amb l’ajuda econòmica de moltes entitats— pels tres fills d’Ildefons Oliveras, diagnosticat d’ELA l’estiu del 2020.
“És una cosa molt fotuda que no té cura. Per resumir”. Així s’explica Ildefons Oliveras , pacient d’ELA i protagonista del conte ‘Mà amiga’, de caire infantil però apte per a tots els públics, també adults que vulguin conèixer el cas d’Oliveras i que vulguin col·laborar amb la causa.
El llibre ens ha fet viure. Tot i que et fa recordar contínuament la malaltia, ens ha donat vitalitat
Dalmau, Pol i Gemma, els tres fills d’Oliveras, en saber el diagnòstic del seu pare van decidir unir esforços per fer aquest conte. Els objectius eren explicar al fill de Gemma què li passava a l’avi, agrair i reivindicar la solidaritat, en general, que fa millorar les coses i la vida de les persones, i recaptar fons per trobar la cura a aquesta malaltia degenerativa que, de moment, no en té.
Dels 2.000 exemplars que han editat en català i castellà conjuntament, gairebé tots estan esgotats, i ara estan en espera de reeditar-lo en anglès. “Cada conte que venem és un donatiu íntegre”, comenta Dalmau Oliveras, un dels fills, qui també indica que, en total, ja s’han recaptat gairebé 40.000 euros.
Trobar la cura no serà immediat, però esperem que sigui més d’hora que tard… No hi ha ajudes i es requereix de molts diners per afrontar-la, per tenir una vida digna, però en canvi no s’actua com a tal. És una malaltia que passa a casa i, d’alguna manera, la sanitat se’n desentén.
El llibre té el suport de la Fundació Miquel Valls, que es dedica a unir esforços per combatre aquesta malaltia. L’entitat que gestiona els diners recaptats és Tricals, una institució europea que busca una cura per l’ELA.
“Avui és el millor dia”
Al web www.cuentomanoamiga.org es poden consultar els punts de venda del llibre, que té un preu recomanat de compra, però també s’accepten altres imports més generosos, i fins i tot donatius no vinculats a la compra del llibre. Tot per poder finançar una investigació que, segons Oliveras, trobi una cura per l’ELA, tot i que per ell serà massa tard, ha augurat.
“Massa plans de futur, no en faig. Obsessionar-se amb el futur, en el meu cas, és un absurd”, ha declarat. Per això, i seguint la frase “Avui és el millor dia” que va dir el seu fill Pol i s’ha convertit en un mantra a la família, han decidit viure al dia: “Apliquem aquest lema i el que va sortint és el que anem vivint”, ha reblat Ildefons Oliveras.