El nom de les “kellys” prové d’un joc popular de paraules en castellà: “la kelly, la que limpia“. Un sindicat va néixer a les xarxes socials per denunciar el que consideren “explotació laboral”. Segons explica la Miriam Suárez, portaveu del sindicat a Catalunya que aplega cambreres de pis i professionals de la neteja dels hotels, “la reforma laboral del 2012 va provocar l’externalització del sector i, per això, ara les cambreres de pis depenen d’empreses multiservei amb convenis interns molt precaris”.

Li diem explotació perquè no és normal haver de fer 20 o 30 habitacions en 6 o 8 hores
Miriam, portaveu de Las Kellys

El “booking” de les “kellys”

Miriam assegura que “la sobrecàrrega de treball afecta la salut de les treballadores” i explica que han fet un pas més en la defensa dels drets laborals del col·lectiu per crear una central de reserva d’allotjaments vinculada al segell de treball just i de qualitat.

Una campanya per rebre ajuts a través de la plataforma Goteo per finançar una app perquè els clients facin les reserves directament a través de la seva plataforma i garantir els drets laborals. El sindicat té previst començar a Barcelona i estendre la iniciativa a altres ciutats del món.