Quan arriba la primavera i les plantes comencen a florir, és el moment ideal per redescobrir aquest espai verd de la ciutat. Situat a la muntanya de Montjuïc, a uns terrenys on antigament hi havia un abocador, el trobem més exuberant que mai, ja que amb els 22 anys que té des que va obrir, el 1999, la vegetació ja ha tingut temps d’arrelar amb força.

Herència del Jardí Històric

Aquest Jardí Botànic és el segon que ha tingut la ciutat. El primer, encara obert, es tracta del jardí que ara s’anomena Històric, que es va quedar petit, a més d’esdevenir inaccessible durant el temps que van durar les obres de l’Anella Olímpica, de cara als Jocs Olímpic del 1992. Està situat darrere del Museu Nacional d’Art de Catalunya i va obrir el 1935.

Tots els climes mediterranis

Les plantes que hi poden trobar són gairebé totes de climes mediterranis o semblants, és a dir, totes aquelles que es poden adaptar bé a la climatologia de Barcelona. Estan dividides temàticament en diferents zones i en podem gaudir, per exemple, de la vegetació típica de Califòrnia (d’un clima tan semblant al nostre que fins i tot en conreen vi), o també d’arbres i plantes d’un exotisme molt més pronunciat, com seria el cas de la vegetació australiana, de característiques úniques i ben curioses.

Desconeixem encara totes les propietats medicinals que tenen les plantes i les anem descobrint dia rere dia.”
Pere Vives,president de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic

Una ruta en temps de pandèmia

Amb les limitacions de moviment pròpies d’aquests temps de pandèmia, és una bona opció pujar al Jardí Botànic. Aquí es pot descobrir la riquesa de la vegetació mediterrània, molt interessant per la seva capacitat d’adaptar-se als períodes de sequera de l’estiu. També és una manera de conèixer amb quines plantes podem conviure a casa, encara que siguin d’indrets tan llunyans com Xile o Sud-àfrica. Cal tenir en compte que tots els dissabtes i diumenges, a les dotze del matí, es fan visites guiades sense cost addicional.

La botànica és la ciència que s’ocupa dels vegetals i la seva aplicació a la nostra vida. Així doncs, la seva extensió és enorme. Així ho demostren les més de 100 activitats diferents que s’organitzen cada any al Jardí Botànic. Hi trobem, per exemple, tallers de bonsais, de cervesa artesanal, de decoració amb bambú o el popular kokedama, una tècnica asiàtica per plantar sense fer servir test. Sigui quin sigui el teu camp d’interès, de ben segur trobaràs un taller o una activitat que t’escaigui.