Potser els més joves que estiguin llegint aquesta notícia veuran arribar la humanitat a Mart, i instal·lar-s’hi. De moment, només passa a les pel·lícules de ciència-ficció, però és un dels possibles destins dels humans del futur. Però, què s’hi menjarà?

“Per masa muscular necessitarem proteïna animal, i la més sotenible és la dels insectes“, explica Pere Castells, químic orgànic i divulgador gastronòmic.

Els insectes tenen un índex de proteïna molt més elevat que l’animal
Pere Castells, químic orgànic i divulgador gastronòmic

Ara bé, el consum no serà només a Mart ni en un futur llunyà; el consum “començarà aquí, perquè tindrem un dèficit de proteïna animal” perquè es prioritzarà la sostenibilitat i el bestiar no l’és i, a més, per contra, “els insectes tenen un índex de proteïna molt més elevat que l’animal”.

Sobre la barrera cultural i social que hem de traspassar per poder-nos començar a alimentar d’insectes, Castells precisa que és una barrera que tenim a occident, perquè a països com la Xina i Tailàndia la ingesta d’insectes forma part de la dieta.

El consum de carn s’haurà de reduir
Pere Castells, químic orgànic i divulgador gastronòmic

Insectes en lloc de carn

La cuina té un repte que consisteix a convertir tots els productes que consumirem al futur, com insectes i algues, “en aliments organolèpticament molt bons, perquè hem de gaudir menjant i, al futur, també“, explica Castells.

Sobre el consum de carn, Castells augura que les produccions càrniques seran més sostenibles al futur i que deixar de menjar-ne serà “progressiu”, gairebé per necessitat: “El consum s’haurà de reduir”, rebla.

Actualment, en qualsevol mercat de Barcelona, Castells indica que d’aliment “realment sostenible n’hi ha poc, un 25 % i potser encara soc optimista. Fruita i verdura el que més; carns i tot això, no”.

Castells també és el president del Congrés de Ciència Gastronòmica, anomenat concretament Science & Cooking World Congress, que celebra la segona edició del 8 al 10 de novembre i que vol indagar en “com la ciència, la tecnologia i tots els altres àmbits es recolzen en la cuina per avançar, per innovar”.