Damià Gibernet es considera un indígena de Barcelona. Viu a Cal Mandó, la masia més que bicentenària on havien viscut tots els seus avantpassats, al bell mig del Parc Natural de Collserola, en una zona on ara seria impossible edificar.

Agroyoutuber

S’estima la terra, la natura, els animals, la tradició, l’entorn i el saber popular, per això en confinament va rebel·lar-se com a youtuber, amb un canal, anomenat Agroyoutuber, en què penja consells, trucs i explicacions pageses .

Es tracta de coses que es vinculen amb el passat, que abans es transmetien a la vora del foc i que ara, com que a Barcelona no hi ha tantes llars de foc i ja no ens trasmetem les coses oralment, doncs fem el mateix a YouTube. ”
Damià Gibernet , agroyoutuber, indígena i ramader

Ell treballa al Zoo de Barcelona i, quan plega i arriba a Cal Mandó, es converteix en pagès, en conservador de llavors antigues. Damià Gibernet, “indígena barceloní” i agroyoutuber—té les del tomàquet Mandó, única varietat autòctona reconeguda de Collserola— i ramader per a consum propi, perquè hi té gallines que li donen ous, abelles que li fan mel i cinc cabres que li netegen la zona. I aquí està el problema, de cara a la legislació vigent: hi ha una normativa municipal que prohibeix la ramaderia a tot el terme municipal de Barcelona.

Els Mossos d’Esquadra es van presentar fa uns mesos a Cal Mandó per aixecar acta dels animals que hi té Gibernet, i van sortir a defensar-lo la gestora del Parc Natural de Collserola i algunes associacions agroecològiques. Ja fa temps que reclamen que es legalitzi la ramaderia com a mínim a la zona de Collserola.

Legalitzar la ramaderia a Barcelona, una demanda de les entitats agroecològiques de Collserola

Consideren que la ramaderia és molt necessària tant per la biodiversitat del parc com per la prevenció d’incendis

btv notícies

2 km per poder fer de ramader

Per només dos quilòmetres, la finca de Gibernet és a Barcelona i no a Sant Cugat, on no tindria aquest problema perquè a la ciutat veïna sí es permet la ramaderia. La seva petició és clara

Aviam si ens ho arregla algú. Si no, ens n’haurem de desfer i és una tragèdia. En aquesta finca, el que jo intento és que sigui un ecosistema viu. No tens un hort, sinó que l’hort està en convivència amb l’entorn i amb el parc natural. Aquí la defensa de la biodiversitat salvatge és bàsica. ”
Damià Gibernet , agroyoutuber, indígena i ramader

La gallina de Sant Cugat, extingida fa un segle, en procés de recuperació

En Damià Gibernet l’ha començada a recuperar a la seva masia de Collserola basant-se en documents del Zoo de Barcelona i fotografies antigues

btv notícies 73

Gibernet assegura que tots els elements van interaccionant i per no destarotar l’equilibri de flora i fauna de la seva finca, reclama un canvi en la legislació que permeti fer ramaderia a Barcelona.