L’any 2016 va néixer al barri de Sants la Fundació Canpedró per ajudar les persones més desafavorides d’aquest districte de la ciutat, centrada, sobretot, amb les persones grans, els joves i els infants.

Des de la Fundació alerten de la crisi social que ha arribat i la que possiblement arribarà els propers mesos. Per això reclamen a les administracions empenta per ajudar els més desafavorits i per canviar les lleis que obliguen moltes persones de ciutat a viure a l’ombra pel fet de no tenir papers. 

Menjador social

Des dels seus inicis ofereixen un menjador social on cada dia es dona de menjar calent a més de 80 persones gràcies a l’ajut de veïns de la zona que fan de voluntaris. Per les restriccions imposades per la crisi sanitària s’han hagut de reinventar per continuar donant suport a les persones del barri.

Ara ofereixen tres dies a la setmana menjar cuinat per emportar i una botiga on es poden agafar aliments de forma gratuïta. Al llarg del matí hi passen persones molt diverses que no arriben a final de mes i que necessiten ajut per poder menjar. Una situació que comparteixen aturats, jubilats i moltes dones, el col·lectiu que més pateix la crisi.

La Claris Cuevas és mare de dos fills i està en ERTO, però des de fa dos mesos no cobra i necessita menjar per a la seva família i viu amb la por de perdre el seu pis. “És molt desesperant viure amb aquesta por”, assegura.

En Jordi és jubilat i amb la seva pensió mínima no en té prou per comprar menjar. “Només puc pagar el lloguer, l’aigua i la llum, però no em queda res per poder menjar”, ens explica.


Compartir pis més enllà dels 65

La força del voluntariat

Algunes tardes a la setmana Canpedró es converteix en una sala d’estudis per a joves i infants del barri que necessiten suport o reforç escolar. És per això que ja fa un temps voluntaris del barri ajuden els infants a fer els deures de català o castellà, de matemàtiques o, fins i tot, d’anglès.
Alguns d’ells són jubilats que dediquen el seu temps als petits, i d’altres són persones actives que dediquen algunes hores del seu temps lliure per ensenyar a alumnes que, per diferents dificultats, no poden rebre suport dels seus familiars per fer els deures o estudiar.