Gabriel Masfurroll, qui havia estat nedador professional i, més tard, directiu del Barça durant diverses temporades, és també el president de la Fundació Alex, una entitat que treballa pel benestar de les persones diverses i per la seva integració plena en la societat a través de l’esport.

La idea va sorgir fa 35 anys arran d’una tragèdia: L’àncora que ens va fixar en aquest món va ser el naixement del nostre segon fill, l’Àlex, que va néixer amb síndrome de Down i va morir als tres anys. Això va canviar les nostres vides ”
Gabriel Masfurroll, president de la Fundació Alex

Des de llavors, la família va veure clar que havia de fer alguna cosa per millorar la cohesió social de les persones diverses. Hoquei, vela, futbol, natació… qualsevol esport és útil quan es tracta d’enfortir l’autoestima de les persones, fer salut i treballar l’esperit de superació.

Moguts per la pandèmia

Malgrat que el camp d’acció de la Fundació Alex és l’esportiu, arran de la pandèmia de la covid-19 es van posar mans a l’obra per ajudar aquelles persones que no tenien manera d’estar en contacte amb els seus éssers estimats.

Amb la campanya “Para verte siempre” van recaptar tauletes i dispositius mòbils per donar-los a persones que estan aïllades i que no tenien forma de veure les seves famílies. “En moments difícils el que hem de fer és tractar d’ajudar” i “si tots ens ajudéssim més probablement el món seria una mica diferent”, rebla Masfurroll.

80.000 euros per la causa

L’any passat van celebrar la primera gala de la fundació, en què es van aplegar 600 persones a l’Hotel Arts i es van recaptar 80.000 euros que destinaran a finançar els seus projectes socials, que habitualment estan costejats en un 70 % amb fons propis i la resta per gent que confia en la seva tasca social. “No hem demanat mai subvencions públiques, perquè creiem que han d’anar a altra gent que les necessita”, aclareix el president de l’entitat.

Treballadors amb capacitats especials

Gaby Masfurroll, fill de Gabriel Masfurroll, també forma part de la Fundació Alex i, a més, dirigeix la Clínica Tres Torres. Les sinergies entre ambdues entitats, i amb d’altres, per la inclusió plena de les persones diverses els ha proporcionat molt bones experiències laborals, i els visitem per conèixer tres dels seus treballadors.

Preferim no parlar d’inserció sinó simplement de reclutament de persones amb capacitats especials, i són treballadors que, amb tota la cura del món, hem definit el perfil professional de treballador que necessitem i el trobem en l’entorn d’aquestes persones. I, a més, ho fem d’una manera manifestament interessada ”
Gaby Masfurroll, director de la Clínica Tres Torres

Tres testimonis

Entre el personal de recepció de la clínica hi ha el Nacho Pich-Aguilera, un jove que ja fa dos anys que hi treballa. “Els companys són magnífics”, comenta.

“Ajudo el doctor Font a fer passar els pacients a la consulta, i quan no hi és, distribueixo papers, baixo a la farmàcia… i fa un anys que treballo”, diu un altre empleat, Marc Montes, qui acaba de rebre la “bona notícia” que el faran indefinit.

El veterà de tots ells és Guillem Sullà, qui ja fa tres anys que treballa a la Clínica Tres Torres. “Ja he fet altres feines abans, però per a mi aquesta és molt especial. M’agrada molt el contacte amb la gent i treballar amb els pacients és molt maco“, comenta.

L’univers creatiu, sostenible i solidari de la ciutat

Totes les entrevistes i reportatges de la Laura Sangrà a ‘La Família Barris’

Família Barris