A Barcelona viuen 13.000 persones en residències de gent gran. D’aquestes, 245 són privades i 23 són de titularitat pública, 19 de la Generalitat i quatre de l’Ajuntament de BCN. Durant la pandèmia provocada per la covid-19, hi ha hagut una gran incidència d’afectats i persones que han perdut la vida entre la població que viu en aquestes residències.

Marcela Güell, portaveu de la FAVB Salut, fa anys que denuncia “la mala praxis en la gestió de les residències públiques de la ciutat”. Güell indica que els 23 centres públics tenen una gestió privada d’empreses amb afany de lucre.

“Prevalen els beneficis econòmics abans que el benestar dels seus residents. Hi ha poc personal, mal pagat i que treballa en unes condicions que no garanteixen  una atenció correcta als residents.”

A més a més, denuncien que els residents d’aquests centres no tenen dret a l’atenció primària tal com tenen la resta de ciutadans.

“La seva atenció mèdica la cobreix una mútua privada que també té com a objectiu obtenir beneficis.”

Davant la crisi sanitària greu que ha patit la ciutat és “quan s’ha vist que aquesta mala gestió de les residències ha comportat un alt nombre de defuncions, d’infeccions i de manca d’atenció a les nostres persones grans.”

Des de FAVB Salut reclamen i exigeixen una modificació de la gestió dels centres públics per a gent gran a la ciutat. Reclamen una gestió 100 % pública, “amb més controls i amb més dignitat per a les persones que hi viuen”.