Quan arriba el migdia i sona el timbre que marca el final de la primera franja de classes a l’Escola IPSI, hi ha una trentena d’infants i adolescents que enlloc de córrer cap als espais de descans amb la resta de companys es dirigeixen a les sales d’assaig del Cor Vivaldi.

Tenen entre nou i 15 anys i estan contents d’haver arribat a formar part de l’únic cor escolar professional de Catalunya, reconegut internacionalment. Òscar Boada va fundar el Cor Vivaldi el 1989 i, des de llavors, en porta la batuta. Assegura que més que una bona veu o afinar molt bé, el requisit més important per accedir al Cor Vivaldi és “tenir ganes”. Si n’hi ha, “empentem perquè els nens i nenes millorin al seu pas”, explica Boada. Ganes i disciplina, un valor que per a Boada és clau per a l’èxit i també una eina útil per a la vida.

La disciplina està mal vista però és un element que ajuda triomfar, a fer bé les coses ”
Òscar Boada, fundador i director del Cor Vivaldi

Al costat de Margarita Cabero i Pilar Paredes, Boada coordina una formació en cant coral que culmina en la interpretació vocal, però que passa també per l’aprenentatge d’aspectes com la postura, la respiració, el seguiment de la partitura o la pronúncia d’idiomes estrangers.

Hem pogut assistir a un dels assajos que el Cor Vivaldi fa temporalment en una sala del Centre Cívic Urgell que els permet mantenir les distàncies de seguretat marcades per l’emergència sanitària del coronavirus. Actualment, treballen un programa de polques i valsos de l’austríac Johann Strauss, però Boada destaca que el repertori d’aquest cor de veus blanques és molt divers, “des de música contemporània al barroc, passant pel jazz”.

El Cor Vivaldi és el buc insígnia d’un projecte educatiu que aposta per la formació musical en totes les etapes. Des de primària, l’Escola IPSI promou la formació coral, però també la pràctica d’instrument. Disposa de cors de diferents nivells, com el Mozart o el Corelli, pels qui els infants passen abans d’arribar al Vivaldi.