El nombre de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) no paren d’augmentar a la ciutat de Barcelona. Vivim en una societat en què cada vegada comprem i llencem tot tipus d’aparells com, per exemple, estufes, ventiladors, mòbils, ordinadors, televisors o petits i grans electrodomèstics.

Què en fan d’aquests aparells, molt contaminants, un cop els hem dipositat a un punt verd de la ciutat? Doncs s’envien a empreses autoritzades que els descontaminen i els separen per intentar reciclar-los i donar-los una nova vida. Tot i això, a tot l’estat un 70 % d’aquests residus electrònics acaben a abocadors.

Electrorecycling

Hem anat a una de les empreses autoritzades que gestiona una gran part dels RAEE que llencem a la ciutat de Barcelona. Es diu Electrorecycling i està situada al Pont de Vilomara (Manresa).

Joan Caminals, comercial d’Electrorecycling, ens explica que el que fan és separar el material que ve de punts verds o de les mateixes empreses per descontaminar-lo i triturar-lo. Amb això separen els diferents materials com pot ser coure, ferro, plàstics o metacrilats. Un cop separats i triturats, els envien a gestors autoritzats que els tornen a reintroduir al mercat per fabricar productes nous. 

FB electrorecycling residus electrics 2 febrer 2021
Electrorecycling tracta més de 15 tones l’any i recicla el 93 %, la resta va a abocadors

Per tant, de tot el que entra hi ha un 7 % que no es pot reciclar i aquesta fracció que sembla petita representa molts quilos a l’any. Seria interessant poder reduir-ho. Crec que comprem i llencem massa. Hi ha coses que arriben aquí que penses… no creus que això es podria haver aprofitat més?”/ Joan Caminals, comercial d’Electrorecycling


Economia circular per reduir residus

Laura Talens és investigadora de l’ICTA-UAB i especialista en economia circular i residus electrònics. Per a ella tots aquests residus s’han de gestionar tal com diu la normativa europea, ja que contenen metalls i gasos molt contaminants. Però tot i que són un problema, segons Talens, també són una oportunitat.


Tots aquests residus tenen un valor econòmic molt important. Poden esdevenir una font de recursos d’alguns metalls que són clau per elaborar noves tecnologies. L’objectiu és poder recuperar aquests metalls en plantes de reciclatge de residus perquè puguin tornar a ser utilitzats.
Laura Talens, investigadora de l’ICTA-UAB

Per a aquesta investigadora, l’economia circular és una bona eina per reduir l’impacte de tots aquests residus. “Crec que l’economia circular no la podem plantejar com una estratègia de reciclatge. Hem de reduir la petjada ambiental. Com? Doncs afegint un ecodisseny dels productes i afavorint la reutilització i la reparació d’aquests productes. Hem de tenir en compte totes aquestes possibilitats per optimitzar la vida útil de tots aquests productes”.


El cas de Solidança

Solidança és una empresa d’inserció sociolaboral que treballa en l’economia circular i la recuperació de residus, com poden ser els electrodomèstics o la roba. Hem estat al seu centre de preparació per a la reutlització de residus RAEE. Això vol dir que aquí reben aparells dels punts verds o de les mateixes empreses perquè els reparin i els puguin tornar a posar a la venda a les seves botigues de segona mà.

A més de donar nova vida als aparells, Solidança forma i ocupa persones en risc d’exclusió social en aquest centre.

“Acompanyem les persones perquè un cop acabat l’itinerari d’inserció i formació puguin trobar feina al mercat laboral ordinari a la vegada que ajudem a reduir els residus que venen de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana”, assegura Adrià Andújar, tècnic en medi ambient a Solidança. 


Brigitta i els residus tecnològics
La Família Barris