El Parc Natural de Collserola, situat a la serra de Collserola, té una superfície de més de 8.000 hectàrees i està rodejat per nou municipis entre els quals la ciutat de Barcelona. Cada any, el visiten més de 5 milions de persones per fer-hi tot tipus d’activitats. Hi ha alguns barris de la ciutat de Barcelona que estan construïts dins del parc natural com, per exemple, una gran zona de Torre Baró.

Segons el gerent del Parc, Marià Martí,

Avui en dia les lleis urbanístiques no permetrien construir dins del parc, ja que fa la seva gestió més complicada. Un dels principals problemes de tenir-hi veïns dins és que no està definida la frontera.

Marià afegeix que, “els barris acaben de qualsevol manera i és en aquestes zones on hi ha més incidències, i no precisament per culpa dels veïns. En aquest límits de fàcil accés amb cotxe és on hi ha més abocaments il·legals, incendis, abandonament de cotxes i altres activitats no permeses.”

Tal com recorda el gerent del Parc, “durant els JJOO del 92 es va arreglar tota la zona litoral de Barcelona i ningú no se’n va recordar del parc natural. El que abans era el cul de la ciutat ara és el balcó de Barcelona i cal urbanitzar millor les zones on acaben els barris i comença el parc per evitar activitats il·legals”.

El cap de Manteniment del Parc Natural de Collserola, Oriol Soler, assegura que “tenir barris dins del parc no és ni bo ni dolent. És el que hi ha. Alguns veïns que viuen dins del parc se’l senten com el pati de casa seva, com quan un veí de l’Eixample va a un parc urbà”. Segon Soler, el fet de tenir veïns implica, això sí, que els camins interns han de ser transitables durant tot l’any perquè si hi ha un incendi hi puguin circular els cotxes de bombers.