El barri de Vallcarca, al districte de Gràcia, fa anys que viu una transformació urbanística que ha deixat una bona part del nucli antic de la zona amb solars buits i edificis enderrocats. Uns enderrocs que permetia una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) aprovada l’any 2002 pel consistori. 

Solars buits i runa

Un pla que preveia l’enderroc de la major part del nucli antic de Vallcarca per construir-hi un vial que connectés la ciutat amb la muntanya de Collserola. Entre els anys 2002 i el 2008 van començar els enderrocs d’habitatges que van quedar paralitzats per la crisi immobiliària del 2007.

Un barri que des del 2008 conviu amb solars buits i plens de runa, la majoria dels quals propietat de promotores privades que, de moment,  no comencen a construir-hi. Ara els veïns han volgut recuperar tots aquests terrenys buits.

El col·lectiu Desenruna

El col·lectiu veïnal Desenruna, format per veïns, fa menys d’un any que han començat a desenrunar els espais abandonats i crear horts comunitaris a al zona que fomentin la participació veïnal i la sostenibilitat gràcies a la recuperació d’espais verds. El seu eslògan és clar: ‘Vallcarca serà rural o no serà'”

En Quim Aguilera és membre del col·lectiu explica “El projecte es diu Desenruna perquè traiem la runa i donem vida als barris mentre fem participació veïnal. A la vegada plantem les nostres fruites i verdures al mateix barri. Reivindiquem la sostenibilitat de la ciutat i els espais verds.” La Carlota també és membre de Desenruna i ens explica que “ens van enderrocar el barri, van expulsar els seus veïns i ens van deixar una terra totalment inutilitzables.


Horts comunitaris i sostenibilitat

Entre els tres horts que ja han creat hi han plantat faves, mongetes, alls, cebes, enciams i oliveres repartides per tota la zona. Uns horts que han hagut de construir ells mateixos i que cultiven de manera totalment ecològica sense utilitzar cap tipus de pesticida. Una aposta per la sobirania alimentària i els productes de proximitat.

FB desenruna hort abril 2021
Per poder fer els horts, els veïns van haver de fer un Verkami

Van aconseguir gràcies a la iniciativa del Verkami 6.000 euros per tirar endavant el projecte per comprar terra nova, material, eines i per comprar les llavors de les verdures que hem plantat. Un col·lectiu veïnal que vol apostar per un nou tipus de societat i d’economia.

Actualment les mercaderies venen de l’altra punta del món i gasten molt de combustibles fòssils que contaminen molt. Nosaltres volem retornar a un model on el barri es converteixi en el nucli, el poble on hi hagi suport mutu, coneixement i productes de quilòmetre zero… sabem que ens poden fer fora però ens organitzarem i intentarem que no passin.
Carlota, col·lectiu veïnal Desenruna,

Els membres de Desenruna saben que els terrenys que han ocupat són privats i que algun dia possiblement els expulsaran. Tota aquesta zona del nucli antic de Vallcarca continua en bona part afectada pels plans urbanístics, tot i que l’any 2018 es va aprovar una altra Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que preserva part del patrimoni antic, reconverteix solars en públics, tot i que en deixa d’altres en mans de promotors privats.

Els horts també els hem fet amb l’obejctiu de defensar aquests espais que creiem que haurien de ser rurals. Són una manera de resistir perquè aquí no hi volem habitatges privats
Quim Aguilera , col·lectiu veïnal Desenruna,