El barri de Canyelles, al districte de Nou Barris, és molt visible pels seus 65 edificis de grans dimensions just situats a les portes de Collserola. Un barri que es va construïr als anys 70 majoritàriament pel Patronat Municipal de l’Habitatge, per erradicar el barraquisme.
Uns pisos que tenen un problema de carbonatació que provoca despreniments de les façanes i un mal aïllament dels habitatges.

Canyelles arriba amb retard a la rehabilitació

Només s’han pogut reparar la meitat de blocs amb carbonatació

Betevé notícies 73


Miquel Abdón, vicepresident de l’Av de Canyelles, ens explica els problemes estructurals d’aquests edificis.

Al estar fets de formigó quan plou es filtra l’aigua i les bigues s’inflen fet que provoca despreniments i un aïllament molt dolent. El formigó, a més a més, provoca que les parets dels habitatges quedessin negres degut a la diferència de temperatures entre l’interior i l’exterior.


L’any 2015 i gràcies a un acord de col·laboració entre els veïns, la Generalitat i l’Ajuntament va començar la rehabilitació de 30 dels edificis del barri per solucionar el problemes estructurals que patien. El resultat són edificis ben aïllats i amb uns colors molt vius. 

En Josep Pach és veí del barri des dels anys 70 i el seu edifici va ser dels primers que es van rehabilitar i assegura que els ha canviat la vida.

Ja fa cinc anys que ens van millorar molt l’aïllament. No sabeu pas com ens ha millorat la vida. A l’estiu gairebé no encenem l’aire condicionat i a l’hivern la calefacció.

La Carme Cerveró és veïna de Canyelles des dels seus inicis i el seu edifici, com 35 més, encara no han estat rehabilitats. Explica que els afectats assumeixen el 15% de les despeses, la Generalitat el 60% i l’Ajuntament el 25%.

Porto 2 anys esperant i tot i que el 2018 vam dipositar els diners que hem de pagar els veïns per la rehabilitació, de moment no han començat les obres. Haurien d’haver acabat el 2021 i de moment ni han començat. Estem esperant que començin perquè les bigues no faran soroll i millorarà molt l’aïllament. A l’estiu passo calor i a l’hivern molt de fred.

La rehabilitació dels edificis restants hauria d’haver començat l’any 2018. Per això, el vicepresident de l’Av de Canyelles assegura que ja no poden esperar més, si tenim en compte que ja veuen el resultat dels edificis que ja s’han reparat.

Han pagat i les obres no han començat. No reclamem a les administracions l’inici de le sobres, ho exigim!. ”
Miquel Abdón, vicepresident de l’Av de Canyelles,

La Família Barris

Les lluites veïnals a Canyelles als 70 i 80

Antonio Baños