La història de Can Ricart

Construït l’any 1853, Can Ricart va ser un dels gran recintes fabrils de Barcelona. Dedicat a la fabricació d’estampats, va tancar les portes a finals del segle XX. Des d’aleshores tots els seus antics edificis i els prop de 6.800 metres quadrats que ocupa continuen abandonats en espera de donar un nou impuls en aquesta zona del barri de Provençals del Poblenou.

L’Ajuntament de Barcelona va cedir els terrenys a la Universitat de Barcelona per fer-hi un parc d’humanitats i de les ciències. Un projecte que hauria d’estar acabat i que després de molts entrebancs econòmics es va descartar.

Què es vol fer a Can Ricart?

Ara la UB, conjuntament amb la Generalitat, l’Ajuntament i diferents centres d’educació volen impulsar un campus de les arts, especialitzat en la formació i recerca artística. Per tirar endavant aquesta reforma necessiten més de 14 milions d’euros. Actualment busquen finançament en l’àmbit europeu, estatal i català perquè les obres puguin començar al llarg d’aquest 2020. L’Ajuntament ha ampliat el termini per trobar finançament fins al desembre i si arribat aquest moment no tenen els recursos els terrenys tornaran a ser de propietat municipal.

Els veïns de la zona, agrupats sota la Taula Eix Pere IV, han iniciat un procés participatiu perquè els veïns de Barcelona puguin dir quins usos els agradaria donar al recinte. Denuncien que Can Ricart, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, cau a trossos i que necessita una rehabilitació urgent.