Les xarxes socials van néixer fa molts anys com un espai de debat i de diàleg entre persones molt diverses, de cultures i ideologies diferents però que permetien conèixer, profunditzar o confrontar sobre temes molt diversos amb persones conegudes i desconegudes.  

Maltractament digital

Darrerament, però, hem vist que les xarxes també es poden convertir en un espai d’odi, insults i, fins i tot, de maltractament digital en què el diàleg s’ha donat per acabat. Uns insults que poden fer mal a la persona que els rep i, encara més, si aquesta és un adolescent o un jove.

Davant aquest fet FundiPau, fundació que des del 1983 treballa per aconseguir un món sense violència i a favor de la pau, ha creat la campanya “Pacifiquem les xarxes”, en què ofereix un seguit de recomanacions per evitar que el que fem o escrivim a les plataformes socials no afavoreixi una guerra dialèctica, sinó que obri portes al diàleg i l’enteniment.

En Jordi Armadans, director de FundiPau ens explica que la idea va sorgir veient el clima de bronca, d’insults, de desqualificacions que impedeixen un debat interessant, ric i tranquil. Assegura que les xarxes són un espai per explicar coses, per denunciar, per connectar amb gent que està lluny o amb gent que viu situacions injustes. “Si és un clima destructiu, d’insults i bronques, al final acabarem marxant tots i només es quedaran els que s’insulten”.


Adolescents i joves, els més vulnerables

La campanya que han elaborat conjuntament amb diferents experts conté 15 vídeos amb recomanacions molt directes i clares que es poden consultar a la xarxa i que pretenen donar un sentit positiu a l’ús de les xarxes. 

Segons FundiPau, aquesta agressivitat a la xarxa afecta sobretot adolescents i joves que utilitzen aquests espais per sociabilitzar.

Has de pensar que sempre hi ha persones a l’altre cantó de la pantalla, no són perfils abstractes, sinó que darrere hi ha una persona de carn i ossos que potser està passant una mala època, que pot ser fràgil i i que, dos o tres insults mal posats, poden enfonsar-la i fer-li molt de mal.

Jordi Armadans, director de FundiPau

L’odi, tot un negoci

La sociòloga i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, Liliana Arroyo, és experta en xarxes i alerta que aquesta confrontació ve provocada també pels mateixos creadors de les plataformes socials que Han vist que, com a empreses privades, l’odi i la polarització els donen molts ingressos i molta publicitat. D’aquesta manera la xarxa es converteix en un lloc per desfogar-se i no per conversar i si provoquem confrontació en rebrem.

Arroyo és una defensora de les xarxes socials; això sí, ben utilitzades. “Jo sempre dic que participar en les xarxes és un exercici intercultural interessantíssim i crec que hauríem d’intentar caminar cap aquí. Aprofitar l’oportunitat d’entrar en contrast, que no en confrontació, amb altres maneres de pensar”. La investigadora creu que algunes persones evoquen la seva indignació “perquè no poden fer-ho en els seus entorns més propers”.


Com a recomanació davant agressions verbals rebudes a les xarxes o per assetjament digital, Arroyo creu que la solució no es pot trobar a la mateixa xarxa. Qui ha rebut una agressió digital el que ha de fer és trobar solucions en el seu entorn més proper perquè et donin la seva opinió i t’ajudin a trobar solucions.