Conversem amb veïns dels barris amb més turistes de la ciutat i amb l’associació Alba Sud per saber com es viu sense turistes i com hauria de ser el retorn dels viatgers a la ciutat.

La Barceloneta

Ens proposem fer una enquesta pel barri de la Barceloneta per copsar com s’està vivint la manca de turisme en un barri afectat per la massificació turística.

L’Isabel, veïna de la Barceloneta, assegura que “ara tenim tranquil·litat per a les nits, però és molt trist perquè han tancat molts comerços”. Una altra veïna del barri mariner, l’Adriana, es considera víctima dels turistes, tot i que reconeix que mouen l’economia: “Jo visc davant d’un  edifici de lloguer per a turistes i la veritat és que a les nits fan soroll i no et deixen dormir”.

L‘Emili afirma que el turisme és necessari per la vida de restaurants i bars i per donar vida a la ciutat. Però sentencia: “Sí que és veritat que l’excés de turisme degrada els barris i obliga molts veïns a marxar. Posar tots els ous al mateix calaix és dolent per a la ciutat”. Per la Belén. “estem millor que mai sense turisme de borratxera. El barri està més net. Ja no fa olor a pipí”.
La Cristina diu que “estan obligant a desnonar veïns per posar turistes. El barri ha canviat molt, abans ens coneixíem tots i ara ja no”.

El Gòtic

Seguim al districte de Ciutat Vella, però ens desplacem fins als carrers del Gòtic i conversem amb el Pol, que viu en un barri on no es vol expulsar el veïnat. “Jo crec que els veïns els fem nosa. Si el model és el turístic fem nosa. Si el model és estrangers que poden pagar 2.000 euros de lloguer, els veïns aleshores també fem nosa”.

La Sagrada Família (l’Eixample)

Al barri de la Sagrada Família trobem la Mari Carme, una veïna de tota la vida que assegura que “a mi els turistes mai no m’han fet nosa i mira que visc davant del temple. Ara estem més bé, però a mi no em fan nosa perquè molts comerços han hagut de tancar”. L’Abdulia, en canvi, no dubta a deixar clar que a ella els turistes sí que la molesten: “Jo considero que ara això és un barri perquè quan hi ha turistes aquí no es pot viure. M’estic plantejant de marxar. No podia ni anar amb el carretó a comprar. Les molèsties són contínues”.

FB SENSE TURISTES ok
Una imatge insòlita al costat de la plaça de la Sagrada Família

Un canvi de model econòmic

L’any 2002 es va fundar a Barcelona l’associació Alba Sud que, des d’arreu del planeta, investiga temes com el treball just, els béns comuns de la terra o el turisme responsable.

La Carla Izcara és tècnica en turisme i membre d’Alba Sud i, segons ella, el model d’especialització en l’activitat turística de la ciutat no era sostenible, i ara que ha arribat la covid s’ha vist la vulnerabilitat del model econòmic.

Nosaltres apostem per una diversificació de l’economia i un turisme més local i enfocat en altres objectius: la salut, el benestar, l’educació i no en un turisme massiu, que és en el que ens hem centrat
Carla Izcara, membre Alba Sud

Segons Izcara, la ciutat sembla que ha perdut una oportunitat per redefinir el model econòmic i posar fi a la gentrificació de moltes zones de la ciutat. “Veus com van canviant els comerços i les de sempre, el bar d’en Paco  o la fruiteria de la Maria, es converteixen en botigues de ‘souvenirs’. També provoca l’expropiació d’edificis sencers que passen a ser pisos turístics amb la consegüent expulsió dels veïns”. 



Des d’Alba Sud proposen la creació d’una proposta turística que permeti la vida dels veïns i que no provoqui processos de gentrificació. Un model turístic pensant en Barcelona i la seva gent, que també necessita espais d’oci i lleure. “Un canvi de xip enorme i diversificar l’economia de la ciutat”, afirma Clara Izcara.