Des de l’inici de la pandèmia de la covid-19, el turisme és un dels sectors econòmics més perjudicats de la ciutat. La desaparició de milers de turistes dels carrers i zones més massificades ha estat un fet insòlit que ha deixat els barris més visitats gairebé buits. Daniel Pardo, membre de l’ l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), creu que és una gran oportunitat perquè es repensi el model turístic actual.

“És el moment de repensar el model econòmic de la ciutat que depèn massa del turisme, un sector que senzillament no és bo per la ciutat en l’àmbit ambiental, social i laboral”.

Des de l’ABDT asseguren que el turisme expulsa als veïns dels seus barris i que el veïnat de les zones amb més pressió turística “han vist amb goig com els seus barris tornaven a ser per als veïns”. A la vegada, denuncien pressions dels lobbies a les institucions perquè un cop passi la pandèmia tot torni a ser igual que abans, amb un turisme massificat.

“No volem turisme zero sinó un turisme menys massificat i, que respecti i no expulsi els veïns. Tenim una gran oportunitat per repensar aquest model del 92 que tant mal ha fet als barris de la ciutat”.

Els efectes d’un comerç sense turistes

Barcelona Oberta creu que la recuperació del sector turístic arribarà a finals d’any. La directora general de l’associació de comerciants Barcelona Oberta, Núria Paricio, s’ha mostrat molt preocupada per la caiguda en picat dels  visitants a la ciutat. La seva associació representa a 20 eixos comercials i centres comercials.

“Només amb els compradors barcelonins les nostres botigues i restaurants no podran tirar endavant. Donem aquest estiu per perdut”.

Paricio recorda que el pes del sector turístic a Barcelona representa un 12 % del seu PIB i que si tanquen botigues o restaurants hi haurà una crisi laboral molt gran, ja que no només es perdran llocs de treball directes, sinó també d’indirectes.
Segons Barcelona Oberta ara és el moment ideal per repensar quin model turístic volem.

“Cal estudiar molt bé què volem explicar de Barcelona. Cal reivindicar el pla de qualitat enfront la quantitat”.

Paricio ha explicat que, conjuntament amb Turisme de BCN, l’Ajuntament i la Generalitat posaran en marxa dues campanyes per atraure aquest estiu turisme local i de la resta de l’estat.

“Els qui vinguin ho faran en cotxe perquè sembla que el sector aeri no funcionarà al 100 % fins a finals d’any”.