L’astronomia és la ciència que estudia la posició, els moviments, la natura, l’estructura i l’evolució dels cossos celestes com les estrelles, els planetes, els satèl·lits, els cometes, els asteroides o els meteorits. Un àmbit de coneixement tan complex com apassionant que els membres d’ASTER intenten fer arribar a tots els públics.

Activitats i cursos d’iniciació

Entre altres activitats, cada any organitzen un curs d’iniciació a l’astronomia i observacions regulars i a propòsit de fenòmens astronòmics concrets. Com explica Carles López, un dels membres de la junta directiva d’ASTER, des de Barcelona es poden veure les estrelles de l’hemisferi nord i algunes de l’hemisferi sud. Tot i que la contaminació lumínica i atmosfèrica dificulta l’observació, en condicions favorables sense sortir de la ciutat es pot apreciar òptimament la Lluna i alguns planetes.

Una agrupació amb més de 70 anys

Aquest esperit divulgatiu defineix l’Agrupació Astronòmica de Barcelona i és, de fet, el que va impulsar la seva creació el 1948. Va ser un grup de joves aficionats a l’astronomia amb ganes de popularitzar aquesta disciplina els qui van crear aquesta entitat que el 1953 ja disposava d’un observatori equipat a la cúpula d’un edifici del passeig de Gràcia.

El telescopi de grans dimensions que feien servir per observacions als anys 50 és un dels que custodien en la seva seu actual al carrer de Viladomat. N’hi ha de diversos tipus i èpoques, des d’un antic telescopi de bronze que va ser un dels primers a arribar a Barcelona a un de molt més recent amb què en Carles ens mostra les parts d’aquests aparells i els seus moviments principals.

Per aquells que es vulguin apropar a l’astronomia, en Carles adverteix que el millor és anar a poc a poc, començar observant a ull nu o amb l’ajuda d’uns prismàtics. Després passar al telescopi i ser conscients que per utilitzar-lo amb agilitat, “cal un entrenament”.

Cada setmana, La Família Barris es trasllada a un dels 73 barris de la ciutat
Aquí