El juny de l’any 2017 va tancar després de 113 anys la presó Model de Barcelona, situada al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample. Més d’un segle de funcionament d’un equipament penitenciari que en un futur es transformarà en un immens espai d’equipaments, habitatges i una zones verdes.

Joan Sendra és membre de la vocalia d’urbanisme de l’AV de l’Esquerra de l’Eixample. “Els darrers tres anys hem treballat molt per impulsar la transformació de l’antiga presó en un espai d’equipaments per al barri i per la ciutat. És una lluita que va començar més de 40 anys enrere i que ara sembla que arriba a la seva fi”.

Les obres al 2023

El govern municipal ha anunciat fa uns dies que les esperades obres de l’antiga presó no començaran fins a l’any 2023. Aquest anunci no ha agradat gaire als veïns.

Voldríem que la coses anessin més de pressa. Ens fem càrrec que és un moment complicat i que les coses s’aturin, però volem que es tirin endavant tots els equipaments pactats i que donin resposta a les necessitats veïnals i de ciutat. ”
Joan Sendra, vocalia d’urbanisme AV Esquerra de l’Eixample

Esperant els equipaments

Aquests equipaments es van definir entre l’Ajuntament i els veïns en un pla director. En Josep Garriga, membre de l’AV de l’Esquerra de l’Eixample, ens explica que hi haurà un espai memorial a la galeria 4 sobre la història de la presó perquè les futures generacions coneguin què hi va passar.

A més a més d‘aquest espai, també hi haurà set equipaments: un institut escola, un espai per a la gent jove, una residència de gent gran, un poliesportiu, un espai per a l’economia social i solidària, una escola bressol i habitatges públics.

No hi pot haver cap pas enrere perquè la ciutadania no ho entendria. No ens podem permetre que no es compleixi tot el pactat. El més preuat serà l’immens parc de prop de 14.000 hectàrees, que serà el gran pulmó verd del districte.”
Josep Garriga, membre de l’AV de l’Esquerra de l’Eixample

Segons Joan Sendra, l’Eixample és una de les zones amb dèficit urbanístic i de serveis de la ciutat.

Antonio Baños ens apropa la història de la Model

Analitzem la seva història i el model d’arquitectura carcelària anomenat panòptic am Josep Maria Solé i Sabater, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB

Aquí