El de barreteria és un ofici que ha perdurat al llarg de segles i generacions i, malgrat tot, avui dia la gent no va habitualment amb barret i a l’estat no hi ha uns estudis reglats de barreteria.

Nina Pawlowsky, aprenantatge autodidacta

“La gent és una mica avorrida, i sempre en lloc de treure a passejar el barret, treu a passejar la vergonya”, diu Nina Pawlowsky, barretaire i presidenta de l’Associació Espanyola de Barreteria. Ella fa 36 anys que s’hi dedica i va aprendre l’ofici de forma força autodidacta: “Amb uns llibres i el pare de Núria, de Barreteria Mil, també em va fer un curs accelerat”.

Núria Arnau, cinc generacions fent barrets

La tal Núria és Núria Arnau, barretaire “de tota la vida, podríem dir. Jo soc quarta generació i tinc la cinquena que em segueix”, diu la que a més és la propietària de Barreteria Mil i del taller Barret Addictes.

Andreu, al capdavant d’aquesta botiga més que centenària i catalogada com a comerç emblemàtic, recorda que la seva mare es feia lligadures de feltre fent servir olles com a motllo, perquè “en aquell moment tot eren motllos d’home”.

Gemma Galdón, l’escultura per coronar un “look”

“Venc barrets cada dia”, assegura Gemma Galdón, qui fa vuit anys que té firma pròpia. Diu que hi ha moltes barreteres a Barcelona, però que cadascuna té el seu públic, malgrat que totes fan barrets i lligadures de cerimònia: “Jo tinc clients que van a formes més escultòriques i no tant esport, i per exemple hi ha altres barreteres, com pot ser la Núria, que toquen més esport”.

Galdón es dedicava al món del disseny fins que va posar-se a fer els barrets que volia i no trobava al mercat. “Jo vaig ser la meva primera clienta“, assegura. A força d’endinsar-se al món de la barreteria va trobar que tenia moltes similituds amb els camps que ella dominava, és a dir, el disseny gràfic i l’arquitectura.

Cita barretaire: 8 de maig a la rambla de Catalunya

Des de fa 18 anys que se celebra la Passejada amb Barret, un recorregut de baixada per la rambla de Catalunya en què es dona cita a gent amb barrets i lligadures per reivindicar l’elegància i la diversió de dur barrets. L’any que ve l’acte se celebrarà el 8 de maig. No tingueu vergonya i traieu a passejar els vostres barrets!

La gent és una mica avorrida, i sempre en lloc de treure a passejar el barret, treuen a passejar la vergonya
Nina Pawlowsky, barretera