Davant de la Ciutadella, trobem el monument que recorda les víctimes barcelonines dels camps de concentració del nazisme. Una de les entitats que lluita perquè no es perdi la memòria històrica és l’Amical de Mauthausen, que es va fundar el 1962 en la clandestinitat per antics deportats.

Llibert Villar, fill de deportat republicà, explica que l’objectiu era defensar els drets de 10.000 deportats i de les seves famílies. El govern del dictador Franco va col·laborar en la deportació dels 10.000 espanyols als camps de concentració.

El govern espanyol no ha demanat mai perdó ni ha indemnitzat les víctimes.. el govern alemany va indemnitzar les víctimes i França, també
Llibert Villar, fill de deportat republicà

El 1978, l’associació es va legalitzar amb el nom d’Amical de Mauthausen i altres camps víctimes del nazisme. Aplega al voltant de 900 associats, entre supervivents, familiars i simpatitzants d’arreu de l’estat espanyol, Amèrica i França.

El testimoni dels familiars

La Pepita Borràs explica que la història del seu pare la va saber quan ja era gran. Una infantesa marcada per l’absència del pare i la incertesa sobre la seva mort.

Vaig fer la primera comunió vestida de dol
Pepita Borràs, filla de deportat republicà

La Madeleine Mateu també és filla d’un deportat republicà al camp d’Argelers i després al de Neuengamme, a Hamburg.

El meu pare es va salvar perquè es va fer el mort durant un afusellament massiu abans d’alliberar el camp de concentració
Madeleine Mateu, filla de deportat republicà

Cada any, l’Amical de Mauthausen fa un viatge per a estudiants a aquest camp de concentració per mantenir viva la història dels milers de catalans que hi van perdre la vida.