Ahora Dónde és una entitat que té seu al Centre LGTBI de Barcelona (carrer del Comte Borrell, 22) i que es dedica a acompanyar joves que han estat rebutjats per les seves famílies per motius d’orientació sexual o d’identitat de gènere.

De vegades els fan fora de casa, i d’altres els joves es veuen obligats a marxar “per la violència invisible que fa la situació totalment insostenible”, explica Sandra Toledano, secretària de l’entitat, a més a més d’assessora i terapeuta Gestalt LGTBI.

A l’entitat els ajuden a reorientar la seva vida, trobar feina o poder seguir estudiant. També els cerquen una familia d’acollida temporal i, si el cas ho permet, medien entre les parts per mirar d’atansar-les. “Dona molt bon resultat la mediació entre famílies”.

Èxit de les mediacions a Europa

Per sort, són moltes les famílies que ja d’entrada entenen els seus fills i admeten la seva diversitat sexual o de gènere, però n’hi ha d’altres que no. Ara bé, d’aquestes que rebutgen els seus fills per ser del col·lectiu LGTBI, el 90 % de les mediacions que es fan, acaben amb èxit, segons dades de Le Réfuge, una entitat europea amb seu a Suïssa amb qui es coordina Ahora Dónde perquè n’és homònima.

Sovint l’origen del problema és una manca d’entesa i de comprensió per part de la família, però amb una persona externa que pugui mediar durant un temps, s’acostuma a resoldre i la persona jove torna al si familiar.