Rosario Pi, actriu, guionista, directora i productora tot terreny va marcar una manera de fer en l’època. Una gran desconeguda per a les noves generacions de directores que tenen en ella un exemple a seguir.

Rosario Pi dirigint l’equip de rodatge

Barcelonina i emprenedora

Rosario Pi , també coneguda amb el pseudònim de Rizpay va néixer a Barcelona quan al 1899, i durant la seva infantesa va patir una parálisis que li va provocar una coixesa que l’obligava a fer servir un bastó. Dona de caràcter fort i dominant, va començar la seva vida professional allunyada del món del cinema. De fet, la seva primera feina va ser en una botiga de llenceria. Quan el negoci va fracassar, i animada per l’ambient llibertari i feminista dels primers anys de la República, es va instal·lar a Madrid on va fundar l’any 1931 la productora Star Films, juntament amb el mexicà Emilio Gutiérrez Bringas i l’espanyol Pedro Ladrón de Guevara.

El 1933 va fer films curts i llargs i començà la seva carrera cinematogràfica darrere la càmera. Va fer la seva primera pel·lícula, ‘El gato montés’ (1935) amb trets surrealistes i avantguardistes que reempendría Luís Buñuel. Fou fet la primera cinta sonora dirigida per una dona després que al 1921, una altra dona, la ballarina i actriu Helena Cortesina havia dirigit el film mut ‘Flor de España o leyenda de un torero’.

En plena Guerra Civil comença a rodar ‘Molinos de viento’ (1937) que acaba a París on fuig amb Maria Mercader, la protagonista del film. No va tornar a Espanya durant la República, ja que era acusada de filofeixista i marxa a Roma, als estudis Cinecittà, on va conèixer a Vittorio de Sica que es casarà amb Maria Mercader. El franquisme tampoc li va facilitar el retorn perquè la considerava una dona avantguardista.