Qui era Melissa Mathison?

Nascuda a Los Angeles, la seva biografia està marcada per la professió del seu pare, responsable de la revista Newsweek a la ciutat i la de la mare, crítica gastronòmica. Eren amics de Francis Ford Coppola, i Melissa va fer de cangur dels seus fills moltes vegades. Quan estudiava ciència política a Berkeley,  el director li va oferir feina d’assistent a ‘El Padrí II’ i, això, va despertar-li la passió pel cinema. Al rodatge d’‘Apocalypse now’, on va conéixer l’actor Harrison Ford amb qui va estar casada 21 anys.  El mateix Coppola la va encoratjar a escriure i va acabar firmant el seu primer guió, el d’‘El cavall negre’, el 1979, una pel·lícula que va cridar l’atenció d’ Steven Spielberg qui li va encarregar el guió  d’ ‘E.T., l’extraterrestre’. Un relat d’iniciació que retrata a la perfecció l’essència de la infància: la passió per l’aventura i la capacitat de sorpresa, però també la soledat i la incomprensió del món dels adults. Tenir quatre germans i haver cuidat nens molt de temps li van permetre a Mathison conèixer l’ànima i la manera de parlar dels infants. La cinta va recaptar més de 790 milions de dòlars i va guanyar els Oscars al millor so, efectes de so, efectes visuals i banda sonora. Però el que la fa immortal és l’emoció que transmet, i un bon grapat de frases i imatges per al record.

Els guions de Melissa Mathison

El mateix 1982, Mathison també va estrenar ‘Maestro en fugas’, una història d’un nen, fill d’un mag, que intenta trobar el seu lloc al món. Però, quan la seva carrera estava en el punt més àlgid, es va casar amb Harrison Ford i van anar-se’n a viure a un ranxo a Wyoming, on naixerien els seus dos fills. Sobre aquesta època, va afirmar que  no volia perdre’s la infantesa dels seus fills mentre escrivia pel·lícules sobre altres nens. I així ho va fer fins a la dècada dels 90.

El 1995 va tornar a treballar en un drama sobre la relació entre un nen i un ésser fantàstic, en aquest cas un ninot que cobrava vida a ‘La llave mágica’. Però encara va ser més especial escriure ‘Kundun’, amb què va culminar anys d’interès en el Tibet. En el fons, també es tracta d’una pel·lícula sobre un nen i el seu creixement i, a més, li va permetre establir una amistat amb el Dalai Lama la resta de la vida.

I, de nou, una col·laboració amb Spielberg, a ‘El meu amic el gegant’ per adaptar un relat d’un altre gran narrador d’històries infantils, com és Roald Dahl. Quan encara no havien acabat el muntatge de la pel·lícula, Melissa Mathison va morir de càncer el 4 de novembre de 2015. Al llarg de la seva carrera, mai no es va obsessionar a fer créixer la seva filmografia si això significava deixar de banda la seva família perquè la família va ser un dels eixos centrals del seu cinema.