Qui és Lina Wertmüller?

Va néixer a Roma l’agost de 1928 en una família de l’alta burgesia. Des de molt petita, va demostrar una rebel·lia innata. La prova van ser les onze expulsions de diferents col·legis. Orgullosa de la seva llibertat, en cap moment va voler seguir la línia traçada per a ella i es va dedicar al teatre, els titelles, la televisió, la cançó i, finalment, el cinema.

El 1963 va treballar amb Federico Fellini com ajudant de direcció a ‘Fellini 8 1/2’ i va realitzar la seva primera pel·lícula, ‘I Basilischi’. Però no seria fins al 1972 quan el seu nom va saltar les fronteres italianes amb la sàtira política ‘Mimí metalúrgico, herido en su honor’, la primera col·laboració amb l’actor Giancarlo Giannini, potser el que millor representa el seu cinema irreverent i difícil de classificar.

Als anys setanta va tenir un seguit d’èxits amb títols que es recorden entre el millor del cinema italià: ‘Film de amor y de anarquía’, ‘Insólita aventura de verano’, ‘Pasqualino Siete Bellezas’ i ‘La viuda indomable’, on va reunir Sofia Loren, Marcello Mastroianni i el seu indispensable Giancarlo Giannini.

Nominada a l’Oscar a la millor direcció

Va ser precisament ‘Pasqualino Siete Bellezas’ el film que li va valer quatre nominacions a l’Oscar el 1976, incloses les de millor direcció i guió original. Wertmüller es va convertir en la primera dona de la història que va aconseguir estar nominada en la categoria de millor direcció. Que ho aconseguís una pel·lícula de parla no anglesa també era inèdit. No va guanyar cap premi, però Hollywood sembla que ha volgut saldar finalment aquest deute amb l’Oscar honorífic que va rebre, als 91 anys, el 28 d’octubre de 2019. aquest és el seu consell per a les dones que volen ser directores:

Feu bones pel·lícules, i el millor de tot, divertiu-vos molt fent-les