Model, actriu, artista, escriptora, periodista, directora… Però, per damunt de tot, guionista. Frances Marion va ser una de les guionistes més reeixides i prestigioses de Hollywood i, també, la més famosa i ben pagada. Ella va fer brillar actrius i actors com Mary Pickford, Lillian Gish, Clark Gable o Rodolfo Valentino, entre d’altres, i va ajudar a definir l’època d’or de Hollywood i el mateix llenguatge del cinema.

L’any 1912, va coescriure amb Anita Loos ‘El barret de Nova York’, un curtmetratge de D.W. Griffith protagonitzat per Mary Pickford. De resultes, l’actriu la va contractar com a guionista en exclusiva i Marion va escriure per a ella un grapat de grans èxits: ‘The Poor Little Rich Girl’ (‘La pobra nena rica’) de Maurice Tourneur, ‘Rebecca of Sunnybrook Farm’ i ‘The Little Princess’ de Marshall Neilan, tots tres del 1917.

En aquests anys, també va ser corresponsal durant la I Guerra Mundial, filmant amb una forta implicació feminista l’obra de dones aliades que treballaven a l’estranger. El 1921 dirigeix la seva primera pel·lícula, ‘The Love Light’, precisament un melodrama força empàtic amb la sort de les dones durant la guerra.

A mitjans dels anys vint, treballava per Metro Goldwyn Mayer i la gent va començar a atribuir l’èxit de l’estudi a la seva habilitat a escriure guions. Marion va escriure per a Frank Borzage a ‘Secretos’ el 1924, John Ford a ‘Con gracias a porfía’ el 1925, Víctor Sjöstrom a ‘El vent’ el 1928, o George W. Hill a ‘El presidio’ el 1930, pel qual va ser la primera dona a endur-se l’Oscar al millor guió. Un any després, en va guanyar un altre pel ‘El campió’ de King Vidor i es va convertir en la primera guionista que va guanyar dos premis de l’Acadèmia.

El seu primer guió per a un film sonor va ser el d’’Anna Christie’, el 1930, el debut sonor de Greta Garbo. En total, va participar en uns 200 guions. 

El 1946, es va allunyar de Hollywood desil·lusionada perquè veia com passava de ser un negoci artístic i creatiu a un de purament comercial, però va continuar escrivint novel·les i fent classes de guió fins que va morir als 84 anys.