Intel·ligent, divertida, irònica, Anita Loos (1889–1981) va crear un tipus de dona moderna que ella mateixa representava millor que ningú.
(1889–1981). Va néixer a Califòrnia l’any 1888. Al costat del seu pare va començar a treballar en el teatre quan només tenia cinc anys. Sempre va voler ser escriptora i, als 12 anys, ja estava escrivint petits guions pel cinema. Tenia 24 anys quan David W. Griffith li va comprar el guió de ‘The New York hat’, que va servir per impulsar la carrera de Mary Pickford.

‘Els senyors prefereixen les rosses’

Entre el 1912 i el 1915, va escriure més de cent guions en col·laboració, algunes vegades, amb John Emerson, amb qui es va casar el 1919. Poc després, va conèixer a Douglas Fairbanks, per al qual va escriure algunes de les seves pel·lícules més reeixides entre el 1916 i el 1919.

Al 1925, va començar a escriure els relats de Lorelei Lee, una rossa aparentment ximple però molt més intel·ligent del que aparentava, que es van publicar a ‘Harper’s Bazaar’. El seu èxit va ser tan gran, que Loos va decidir convertir les seves aventures en una novel·la, ‘Els senyors prefereixen les rosses’. Adaptada al cinema dues vegades el 1928 i el 1953 per Howard Hawks amb Marilyn Monroe, entre els seus fans incondicionals hi havia Winston Churchill, William Faulkner o Edith Wharton. 

L’any 1932 comença a treballar per a la Metro Goldwyn Mayer dirigida per Irving Thalberg. Per a ell va escriure alguns dels seus millors guions, entre d’altres ‘La pelirroja’, amb Jean Harlow, ‘San Francisco’, amb Clark Gable o ‘Mujeres’, de George Cukor, que va ser el seu últim gran guió per a cinema, el 1939.

‘Influencer’ americana

Anita Loos va escriure novel·les, obres de teatre, adaptacions, -seva és la versió de ‘Gigi’ de Colette-, que la van mantenir com una presència indiscutible en els cercles intel·lectuals i artístics de Nova York i Hollywood. Les seves col·laboracions a ‘Harper’s Bazaar’, ‘Vanity Fair’ o ‘The New Yorker’ eren llegides per milers de persones. Va publicar dos llibres de memòries dels seus anys a Hollywood, ‘A Girl Like I’, el 1966 i ‘Adiós a Hollywood con un beso’ el 1974.

Anita Loos va ser una de les dones més influents de la cultura nord-americana. La seva vida lliure i sense prejudicis es va reflectir en els seus guions de comèdies i en les seves novel·les on els personatges femenins sempre sortien triomfadors. Va morir l’any 1981, quan tenia 92 anys d’edat. Més que mai val la pena, no només reivindicar-la i recordar-la, sinó assumir el llegat d’aquesta excel·lent observadora de la vida que era capaç de remodelar la realitat i convertir-la en una anècdota divertida.