Quan comença la sèrie, Juan Carrasco és un anodí ministre d’Agricultura que, després d’una cadena de casualitats que desperten la seva ambició, decideix presentar-se a les primàries del seu partit per optar a la presidència del Govern. Intrigues, enveges i crisis l’envolten en aquesta tasca. Però no estarà sol: comptarà amb l’ajuda d’un equip que tractarà de compensar la seva manca d’habilitats i talent amb bones dosis d’improvisació.

Els creadors

La sèrie ‘Vamos Juan’ està creada per Diego San José, que ha escrit cintes com ‘8 apellidos vascos’ o ‘Pagafantas’. La primera temporada, ‘Vota Juan’, la van crear ell i Juan Cavestany, responsable de ‘Vergüenza’, una altra de les sèries espanyoles més reconegudes d’aquests últims anys, i director de ‘Dispongo de barcos’, ‘Gente en sitios’ o la recent ‘Un efecto óptico’

Ara, el protagonista torna per venjar-se

Ara, Juan Carrasco comença totalment allunyat de l’activitat política, i porta una vida senzilla com a professor de biologia en un institut de Logroño. Però ni la seva ambició ni la seva vocació de servei públic s’han apagat. Conscient que li queda encara molt per aportar, decideix fer un pas endavant, reunir el seu equip de confiança i tornar a Madrid per fundar un nou partit. Haurà de lluitar per trobar finançament i enfrontar-se als poders establerts.

Amb intèrprets com ara Javier Cámara, María Pujalte, Joaquín Climent o Adam Jezierski, la sèrie en el seu conjunt flirteja amb diversos gèneres, sempre amb un to de comèdia incòmoda però també tocant el thriller, el drama polític i el familiar. Cámara brilla com a centre sobre el qual graviten la resta de personatges, des dels seus col·laboradors més o menys maldestres fins a la seva dona, Yaël Belicha, i la seva filla, Esty Quesada (que, a la segona temporada, adquirirà més importància ja que començarà a treballar en el seu equip com a community manager. Carrasco és un protagonista difícil, ja que costa de simpatitzar amb ell per la seva ambició desmesurada i manca d’escrúpols, però l’actor sap dotar-lo d’humanitat i proximitat. En el fons, és un perdedor que no veu la realitat tal com és, i intenta sortir-se’n com pot.

Un mirall de la realitat política espanyola

La sèrie ens mostra com de mediocres poden ser la majoria de polítics en general, i espanyols en particular, i com de mafiós pot arribar a ser l’aparell d’un partit. Comparada amb ‘Veep’ per l’humor i les relacions entre un polític i els seus col·laboradors, també hi veiem aspectes de la citada ‘Vergüenza’, per l’especial to còmic, i de ‘House of cards’, pel seu protagonista sense escrúpols, Frank Underwood. 

Amb algunes noves incorporacions i cameos, com un divertidíssim Alberto San Juan o una emotiva Anna Castillo, ‘Vamos Juan’ segueix igual de punyent i àcida que la primera temporada. Amb els mateixos diàlegs hilarants, grans actuacions i dards a la classe política, hi veurem grans similituds amb la realitat de la política espanyola. I, de nou, ens trobarem amb escenes tan divertides com reconeixibles. Val la pena deixar-se emportar per aquest món paral·lel que, malauradament, no s’allunya tant del real. Pocs capítols a cada temporada i unes durades breus fan que es pugui gaudir de la sèrie i l’acabem sense adonar-nos-en. Molt recomanable.