‘The new american cinema group, Antología de textos de Film Culture’ és un llibre coordinat per Ramon Buey Cañas i publicat per Shangrila amb la col·laboració de Filmadrid, Festival Internacional de Cine.

L’any 1960, un grup de joves cineastes de Nova York es va reunir per fundar una cooperativa de distribució dels seus treballs emmarcats en el cinema experimental i d’avantguarda. L’impulsor i principal ànima d’aquest moviment underground va ser Jonas Mekas, autor del manifest fundacional del que acabaria per dir-se ‘The new american cinema group’.

Radicals i molt combatius, afirmaven que el cinema oficial era moralment corrupte, estèticament obsolet, temàticament superficial i temperamentalment avorrit. Per això, van creure indispensable fundar la cooperativa de distribució de les seves pel·lícules i van crear circuits d’exhibició paral·lels allunyats del cinema comercial. Entre els seus components hi ha noms molt diferents. Des de Maya Deren, que va morir abans de veure consolidat el moviment, fins a Shirley Clarke, Robert Frank, John Cassavettes o Peter Bogdanovich.

El llibre, coordinat per Ramon del Buey i amb un pròleg d’Olaf Möeller, recull una sèrie d’articles publicats a la revista ‘Film Culture’ entre els anys 1959 i 1968. El primer, publicat al número 19 de la revista, és un text de Jonas Mekas que ho diu tot amb el seu títol: ‘Llamamiento para una nueva generación de cineastas’.

A ‘Por un cine descontrolado’, escrit per Richard Leacock, es fa una reivindicació del cinema mut com l’autèntic cinema pur. Un tercer capítol recull el primer comunicat del grup amb una relació dels seus fundadors. Maya Deren va morir el 1962 als 44 anys i Rudolf Arnheim li va dedicar un text a ‘Film Culture’ en el número 24.

Potser el text més important de tot el llibre sigui ‘Notas sobre el nuevo cine americano’, de Jonas Mekas, que va aparèixer a la primavera del 1962. ‘A favor de Shadows, contra Pull My Daisy’, de Parker Tyler, és l’últim article publicat. El llibre es tanca amb una conversa llarga i interessant entre Shirley Clarke i Storm de Hirsch, que va aparèixer al número 46 de la revista, al 1968.

Una acurada edició, amb nombroses il·lustracions molt ben escollides, completen aquest llibre dedicat a la memòria de Jonas Mekas, figura indispensable del cinema experimental i underground, creador de noves formes de veure i de fer crítica, desaparegut el gener d’aquest any als 97 anys d’edat i sense el qual, probablement, no hauria existit mai ‘The new american cinema group’.