A Filmin es pot veure ‘The assistant’, una denúncia dels abusos de poder en la indústria del cinema inspirat en l’escàndol Weinstein que va donar origen al moviment #MeToo.

L’argument

La Jane, graduada universitària i aspirant a productora de cinema, aconsegueix una feina com a assistent d’un poderós executiu de la indústria de l’entreteniment. El seu dia és ordenat i metòdic: preparar cafè, canviar el paper de la fotocopiadora, organitzar viatges, rebre trucades… Però a mesura que segueix la seva rutina diària, és cada vegada més conscient de l’abús i la degradació que l’envolta en cada aspecte de la seva jornada laboral.

La directora Kitty Green

La directora australiana Kitty Green va estudiar cinema a Melbourne. El 2013 va debutar amb el poderós documental ‘Ucrania no es un burdel’, centrat en el grup feminista Femen. Al 2017 va fer ‘Casting JonBenet’, un documental sobre l’assassinat d’una popular nena nord-americana que participava en certàmens de bellesa. Quan investigava els abusos de poder a l’entorn universitari, l’escàndol Harvey Weinstein la va fer canviar d’àmbit per centrar-se en el món de cinema, en aquest cas, a través d’una ficció que li permetia demostrar que no es tractava d’un fet aïllat, sinó la prova d’un sistema de comportament habitual.

Després de parlar amb moltes persones, no només dones, que treballaven en ambients tòxics, va sorgir el personatge de la Jane, l’assistent que porta tot el pes de la pel·lícula. Julia Garner, a qui hem vist a les sèries ‘Ozark’ i ‘The americans’, està esplèndida posant-se en la pell d’aquesta noia discreta i aparentment fràgil però amb una força tremenda, i capaç d’expressar emocions, sentiments i dubtes pràcticament sense parlar. 

La crítica de ‘The assistant’

Green opta per amagar el depredador. El que fa és mostrar el masclisme imperant i les conseqüències que el comportament abusiu, instaurat en la por i la cultura del silenci còmplice, provoca en tota l’oficina. I ho representa, de manera molt cruel i evident, en una escena clau, quan té lloc la conversa amb el cap de recursos humans, que interpreta Matthew Macfadyen.

Kitty Green té una mirada molt personal sobre un problema d’explotació i abús de poder que va més enllà del cas concret de Weinsten. La sobrietat i senzillesa de la seva minimalista posada en escena poden desconcertar l’espectador però, en realitat, la quotidianitat de la vida de la Jane al llarg d’aquesta jornada en què es veu obligada a suportar humiliacions de tots tipus, és molt efectiva en la seva denúncia d’un entorn nociu de treball. ‘The assistant’ és un film intel·ligent i oportú, en el qual es poden reconèixer moltes dones. Imprescindible.