Guillermo Ríos, director; Marta Buchaca, dramaturga i, Ariadna Gil, actriu han estat a Barcelona per presentar ‘Solo una vez’, una aproximació interessant al tema de la violència de gènere que es va poder veure al BCN Film Fest passat. L’equip de la Cartellera ha pogut parlar amb tots tres sobre aquesta cinta molt actual.

L’argument

La Laura, una psicòloga del servei d’atenció a les dones que pateixen violència de gènere, fa unes setmanes que és assetjada pel marit d’una de les seves pacients. En aquesta situació, ha de tractar una parella que mai no ha posat els peus en un centre d’aquest tipus: l’Eva i el Pablo. Per una sèrie de malentesos, ell ha rebut una denúncia, però afirma amb contundència no ser cap maltractador.

El director

Guillermo Ríos és un cineasta canari, fill i nebot de Teodoro i Santiago Ríos, impulsors del que es va anomenar Nou Cinema Canari als anys 70. Els seus curtmetratges han rebut més de 60 premis en festivals nacionals i internacionals. Després de dirigir quatre llargmetratges documentals, s’enfronta al seu primer film de ficció amb ‘Solo una vez‘, adaptació de l’obra de teatre de la dramaturga, directora i guionista catalana Marta Buchaca.

L’autora

Marta Buchaca és una de les autores més interessants del panorama espanyol actual. Guionista en sèries de televisió com ‘El cor de la ciutat’ i ‘La Riera’, també ha escrit, entre d’altres, ‘Litus’, portada al cinema per Dani de la Orden al 2019. Ara, en col·laboració amb Ríos, ha adaptat el guió de la seva obra ‘Només una vegada’ que van dur al TNC Maria Pau PigemAnna Alarcón i Bernat Quintana el 2018 en el marc del festival Grec de Barcelona.

Els actors i les actrius

Ambientada en un centre especialitzat en l’orientació sobre la violència de gènere, ‘Solo una vez’ té tres personatges principals. El Pablo, l’escriptor, és Álex García; l’Eva, la seva parella i editora, és Silvia Alonso, en el seu primer paper protagonista, i la Laura, la psicòloga que els escolta i aconsella, és Ariadna Gil, un rol potenciat al cinema respecte a l’obra de teatre.

Diverses classes de violència masclista

La violència vers les dones, i el masclisme, s’han tractat molt sovint al cinema i al teatre. La novetat de ‘Solo una vez’ és la perspectiva des de la qual s’afronta el problema, amb una parella culta, de classe mitjana, aparentment sense problemes, que es planteja dues preguntes molt subtils: Què estem disposats a tolerar en una relació? I si hem fet alguna cosa que justifiqui aquesta violència?

Rodada a les Canàries, amb una estructura senzilla i una posada en escena molt funcional, el film de Ríos fa que la tensió de la trama vagi creixent fins a un final inesperat i obert. ‘Solo una vez’ posa en evidència una realitat quotidiana i demostra que hi ha moltes classes de violència masclista que es pateixen no una, sinó moltes vegades. Una història útil i oportuna.