Aquest llibre permet conèixer tots els secrets del setè art com mai els havies vist abans. Es tracta d’un assaig exhaustiu, amè i didàctic sobre la història del cinema en format de novel·la gràfica.

‘Filmish. Un viaje gráfico por el cine’ se serveix del llenguatge del còmic per explicar amb claredat com funciona el setè art, assenyalar quants nivells opera i articular perquè el cinema és el mitjà creatiu per excel·lència de la modernitat. Dividit en set capítols temàtics, aquest original assaig gràfic serveix per il·luminar les idees que s’amaguen darrere d’un bon grapat de pel·lícules icòniques.

Edward Ross

Edward Ross és dibuixant, guionista i il·lustrador. Ha col·laborat en molts còmics de divulgació científica per universitats, museus, organitzacions benèfiques i institucions de recerca. Després de llicenciar-se en estudis cinematogràfics va decidir unir les seves dues grans passions, el cinema i les vinyetes, per crear un fanzín teòric del qual en va arribar a publicar quatre lliuraments abans de reelaborar-lo definitivament per ser editat com un llibre, aquest ‘Filmish’, publicat originalment el 2015, i tot un èxit de vendes i crítica al Regne Unit. 

L’alter ego dibuixat de l’autor, que ens va fent de guia i interactua formant part dels moments clau de la història del cinema, presenta un tema concret a cada capítol, com per exemple l’ull, el cos, els decorats i l’arquitectura o la veu i el llenguatge. Cap faceta escapa a la seva lúcida anàlisi: la censura, la tecnologia, la propaganda o la sexualitat. Fins i tot temes controvertits i d’allò més actuals, com la falta de diversitat a Hollywood, l’abús d’estereotips racistes o el paper de la dona en la indústria.

Més de 300 films

Per fer-ho, examina una mostra eclèctica de films, més de 300, des de superproduccions com la saga d’‘Indiana Jones’ o ‘Terminator’ fins a cintes de culte com ‘Videodrome’ o ‘Her’, tot passant per alguns títols clàssics com ‘Viaje a la luna’, ‘La finestra indiscreta’, ‘Peeping Tom’ o ‘Ciutadà Kane’, amb d’altres de més moderns, com ‘La jungla de cristal’ o ‘La noche más oscura’. 

Les escenes i les cites utilitzades apareixen al final del llibre, això fa que la lectura també es converteixi en un joc per reconèixer de quines pel·lícules parla. A més, en aquest apartat de notes que tanca el volum, també proposa altres referències que serveixen per recomanar més títols i per aprofundir en alguns dels aspectes tractats al llibre. 

‘Filmish’ parla d’un art servint-se’n d’un altre en un viatge apassionat i apassionant i molt entretingut per la història del cinema. No deixa de ser una relectura sobre temes que s’han tractat en abundància però, aquí, es descriuen de forma àgil, innovadora i fresca. Si bé l’obra no aporta elements nous a l’anàlisi del mitjà cinematogràfic, és absolutament recomanable, no només per als cinèfils, sinó també per als amants del còmic.

L’univers cinèfil de ‘La cartellera’


Llibres, DVD i tot el material que ens ajuda a entendre les claus de l’univers cinèfil. Consulta tots els continguts

La Cartellera