Aquest 2021, fa 20 anys de l’estrena internacional de ‘Mulholland drive’, una de les obres mestres de David Lynch. Per commemorar-ho, la distribuïdora Avalon la reestrena junt amb altres pel·lícules del director i tot un seguit d’accions i activitats.

David Lynch va rebre el premi al millor director al Festival de Canes i va ser nominat a l’Oscar a la millor direcció per aquesta pel·lícula fascinant i surrealista considerada una de les més destacades del segle XXI. Malgrat això, en el moment de la seva estrena, va suscitar reaccions oposades, des de la perplexitat i la irritació a la més gran admiració. Avui en dia, però, no hi ha cap dubte que es tracta d’una de les millors creacions del geni nord-americà. 

El trampolí de Naomi Watts

La Betty, una jove aspirant a actriu, arriba a Los Angeles per convertir-se en estrella de cinema, i s’allotja a l’apartament de la seva tieta. Allà, coneix l’enigmàtica Rita, una dona que pateix amnèsia a causa d’un accident a la carretera de Mulholland drive. Totes dues decideixen investigar qui és la Rita i com ha arribat fins aquí.

Protagonitzada per Laura Elena Harring i Naomi Watts, la pel·lícula va significar l’esclat de la protagonista de ‘Lo imposible’ i ‘21 gramos’. El seu personatge viatja des de la jove ingenua que arriba a la ciutat dels somnis a la dona infeliç i pertorbada, tot recorrent les zones més fosques de la metròpoli, del món del cinema i també de la seva pròpia psique. Una trama confusa i estranya que ens fa entrar en una dimensió nova i sinistra.


La crítica de ‘Mulholland drive’

Gràcies a unes imatges magnètiques, una atmosfera desassossegant i una banda sonora d’Angelo Badalamenti, que hi afegeix capacitat de suggestió i neguit, ‘Mulholland drive’ és un film sensacional al voltant de la identitat, les passions, la necessitat de la imaginació per superar traumes i, sobretot, de la mateixa ciutat de Los Angeles com a lloc d’ensomni tan bell com terrorífic. Onírica i ambigua, és una obra total on té cabuda el drama romàntic i el film noir, l’erotisme i l’humor absurd, l’horror i el thriller criminal. Una pel·lícula inclassificable per veure una vegada i una altra, i cada vegada, trobar-hi detalls nous, matisos diferents i interpretacions diverses. Imprescindible des de fa 20 anys.

Retrospectiva de David Lynch

Com ja va fer al gener amb ‘Desitjant estimar’, de Wong Kar Wai, la distribuïdora Avalon ha preparat tot un esdeveniment per acompanyar la reestrena de ‘Mulholland drive’. També recuperen per a les sales 7 dels seus films: ‘Cabeza borradora’, ‘L’home elefant’, ‘Vellut blau’, ‘Cor salvatge’, ‘Twin Peaks: Els últims dies de Laura Palmer’, ‘Carretera perduda’ i ‘Una història de debò’. Alhora es projectaran alguns dels seus curts i es faran diverses presentacions per part de gent experta. A més, a Barcelona, els Balmes Multicines estaran ambientats amb imatges de l’univers de Lynch. 

‘Espacio para soñar’, el llibre de David Lynch

L’editorial Reservoir Books ha publicat ‘Espacio para soñar’, un llibre sobre David Lynch que ve a sumar-se a la llarga llista de textos sobre un dels directors més importants del cinema modern.

Escrit a dues veus per la periodista Kristine McKenna i el mateix David Lynch, ‘Espacio para soñar’ no és una biografia convencional, tampoc no és un llibre d’entrevistes, ni un estudi analític de la seva obra. En realitat, es tracta de dues obres en una, o millor, dos relats en una, que conformen una conversa entre una persona i la seva pròpia biografia. 

Dividit en 16 capítols, amb títols que desperten la imaginació i una gran quantitat de fotografies, moltes de les quals inèdites i suggeridores, una filmografia completa i una relació de les seves exposicions, ‘Espacio para soñar’ és una invitació a compartir la vida de David Lynch des de fora i des de dins. 

Ens podem preguntar si calia un altre llibre sobre un dels directors a qui s’han dedicat més pàgines en els últims anys. La resposta, la dona el propi Lynch al final del text, quan afirma que “això és només la punta de l’iceberg, n’hi ha molt més, moltíssimes històries per explicar”. Una obra apassionant sobre un dels creadors més sorprenents de segle XX i XXI, indispensable si es vol conèixer qui hi ha darrere de ‘Cor salvatge’, ‘Mulholland drive ‘o ‘Una història de debò’.